Stephan Verkuijlen en Judith Wilke winnen prijsvraag Top van Bisschoff

Al vanaf het ontwerp van de panden rond de Markt in Hengelo was bekend dat er eigenlijk een extra verdieping op zou moeten. Zo had W.R. van Couwelaar, de wederopbouwarchitect van destijds, het ook bedacht. Om te onderzoeken wat het werkelijke effect is van die optopping, hebben de BNA Kring Twente en het Architectuurcentrum Twente een ontwerpwedstrijd uitgeschreven waarop maar liefst 105 architecten een ontwerp inzonden.


Architectuur en hergebruik’ was in 2010 het jaarthema van de Bond Nederlandse Architecten (BNA). Dit was de basis voor de organisatie van de prijsvraag. Zowel de BNA Kring Twente als het Architectuurcentrum Twente zagen de kans hiermee aandacht te vragen voor het hergebruik van de waardevolle wederopbouwarchitectuur in Overijssel. Door het bundelen van de krachten willen de twee organisaties een breed publiek betrekken bij deze problematiek. Een kleine maar enthousiaste groep mensen is aan de slag gegaan en heeft in intensieve samenwerking de ideeënprijsvraag 'De top van Bischoff' opgezet.


De opgave

De opgave omvat het ontwerpen van woningen bovenop een bestaand gebouw aan het Hengelose marktplein. Het gebouw waarop de extra woningen ontworpen worden, genaamd ‘het Bischoff’ is ontworpen door wederopbouwarchitect W.R. van Couwelaar. Naast de aandacht die gevraagd wordt voor de wederopbouwarchitectuur is de leefbaarheid van de binnenstad tevens een belangrijk aandachtspunt. Meer woningen boven de winkels in het stadscentrum geeft een impuls aan de leefbaarheid van de binnenstad van Hengelo. Uit de binnengekomen inzendingen van professionele architecten uit het hele land heeft het publiek een stem uitgebracht op hun favoriete ontwerp.


De winnaars

Uit de inzendingen werden door de jury, bestaande uit Frits van Dongen (voorzitter), Dirk Baalman (directeur Oversticht), Uda Visser (van SeARCH), Peter Pikhaar (directeur woningcorporatie Welbions uit Hengelo) en Wim Oosterhuis (stedenbouwer bij de gemeente Hengelo), vijf plannen genomineerd. De prijswinnaars ontvingen duizend (tweede prijs) en tweeënhalf duizend euro (eerste prijs).

De eerste prijswinnaars is het koppel:
- Stephan Verkuijlen en Judith Wilke (London UK) met het plan Bovenwoning

De tweede prijswinnaars zijn:
- Rob Hootsmans, Casper Le Fèvre, Monique Smit, Donna van Milligen Bielke, Eric van Noord, Francisco Tebar Zafrilla, Jolein Haeck, Jonathan Hibma en Araceli Cuenca Gomez (Amsterdam), met het ontwerp Kassen van woningen

De overige genomineerden zijn:
- Tanno Olde Riekerink en Harald Kor (De Lutte) met ‘Topic’
- Lars Zwart en Freek Laarhoven (Utrecht) met ‘Coulissen’
- Michiel Blokker en Michael Sontrop (Bunschoten Spakenburg) met ‘Binnenkomen op de top’

Eervolle vermeldingen waren er voor:
- Ronald Olthof (Hengelo) met het plan Over de Top I
- Jeroen Steenvoorden en Jeroen Spee (Amsterdam) met Terug naar de Brink