Datum en aanvang

31 maart t/m 6 mei, tijdelijke gemeentehuis van Hengelo, Burg. Jansenplein 2 in Hengelo
 
Al vanaf het ontwerp van de panden rond de Markt in Hengelo was bekend dat er eigenlijk een extra verdieping op zou moeten. Zo had W.R. van Couwelaar, de wederopbouwarchitect van destijds, het ook bedacht. Om te onderzoeken wat het werkelijke effect is van die optopping, hebben de BNA Kring Twente en het Architectuurcentrum Twente een ontwerpwedstrijd uitgeschreven waarop maar liefst 105 architecten een ontwerp inzonden.


Architectuur en hergebruik’ was in 2010 het jaarthema van de Bond Nederlandse Architecten (BNA). Dit was de basis voor de organisatie van de
prijsvraag. Zowel de BNA Kring Twente als het Architectuurcentrum Twente zagen de kans hiermee aandacht te vragen voor het hergebruik van de waardevolle wederopbouwarchitectuur in Overijssel. Door het bundelen van de krachten willen de twee organisaties een breed publiek betrekken bij deze problematiek. Een kleine maar enthousiaste groep mensen is aan de slag gegaan en heeft in intensieve samenwerking de ideeënprijsvraag 'De top van Bischoff' opgezet. Met het organiseren van een ontwerpprijsvraag voor zowel professionals als kinderen wordt een breed publiek betrokken bij het thema.


105 inzendingen

De opgave omvat het ontwerpen van woningen bovenop een bestaand gebouw aan het Hengelose marktplein. Het gebouw waarop de extra woningen ontworpen worden, genaamd ‘het Bischoff’ is ontworpen door wederopbouwarchitect W.R. van Couwelaar. Naast de aandacht die gevraagd wordt voor de wederopbouwarchitectuur is de leefbaarheid van de binnenstad tevens een belangrijk aandachtspunt. Meer woningen boven de winkels in het stadscentrum geeft een impuls aan de leefbaarheid van de binnenstad van Hengelo.


Uit de binnengekomen 105 inzendingen van professionele architecten uit het hele land, blijkt dat dit een actueel thema is waarvoor veel belangstelling is. Ook de kinderen van de groepen 6 en 7 van drie Hengelose basisscholen waren zeer enthousiast. Met de maquettes strijden zij in teams van twee leerlingen om de eerste, tweede en derde prijs. En de hoofdprijs is niet kinderachtig: een iPod! Alle ontwerpen, zowel van de kinderen als van de professionals, zijn in februari 2011 door de deskundige jury beoordeeld.

Die jury bestaat uit: Frits van Dongen, juryvoorzitter en partner bij De Architecten Cie, Uda Visser, architect directeur SeARCH bv, Dirk Baalman, directeur en architectuurhistoricus Het Oversticht, Peter Pinkhaar, directeur van woningcorporatie Welbions uit Hengelo en Wim Oosterhuis van de afdeling Stedenbouw gemeente Hengelo.


Expositie

Van donderdag 31 maart tot zaterdag 6 mei worden de ontwerpen van de architecten geëxposeerd in het tijdelijke gemeentehuis van Hengelo, aan het Burg. Jansenplein 2 in Hengelo. Het publiek mag tot 13 april een stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp. Het plan of idee dat de meeste stemmen krijgt, ontvangt op 15 april de publieksprijs.

Ook de maquettes die de leerlingen uit groep 6 en 7 van de basisscholen de Willemschool, de Kardinaal Alferink school en De Wingerd zijn op de expositie te zien. Tijdens de opening van de tentoonstelling is de prijs uitgereikt aan de makers van de mooiste maquette.