Datum en aanvang

Donderdag 21 april 2011, 19.30 uur
Burgerzaal, Gemeentehuis van Hengelo, Burgemeester Jansenplein 1 in Hengelo
 

In vrijwel iedere stad in Nederland bestaat het winkelgebied uit een aaneenschakeling van winkels die meestal achter hippe en opgepimpte puien schuil gaan. Daarboven is meestal een uitdrukkingsloze gevel te zien met ramen als zwarte gaten. Het zijn de lege verdiepingen, hooguit in gebruik als opslag voor de winkelier. Een herkenbare situatie die na sluitingstijd leidt tot een uitgestorven stad. Stil, onveilig en onaantrekkelijk.


De problematiek bestaat al vanaf het moment dat winkelketens bezit namen van onze binnensteden. Het is immers niet commercieel om van die dure vierkante meter winkelruimte een deel af te staan voor het ontsluiten van de onrendabele bovenverdiepingen. Laten leegstaan is dan de snel gemaakte afweging.


Om van die sociaal en maatschappelijk ongewenste situatie verlost te worden, hebben velen zich al het hoofd gebroken. Locale overheden, woningcorporaties en goedwillende particulieren. Focus ligt dan meestal op een effectieve, niet te dure en veilige ontsluiting van de woningen. Soms kwamen er inventieve oplossingen, vaak ook mislukkingen.


Architectuurcentrum Twente organiseert in samenwerking met de BNA Kring Twente en Woningcorporatie Welbions een publieksdebat over het Wonen boven winkels. Het debat vindt plaats in Hengelo. Deze Twentse stad is een typisch voorbeeld van een winkelstad waar de problematiek actueel is. Om het debat in te leiden zijn vier sprekers uitgenodigd. Zij vertellen over de stand van zaken in Nederland en over goede en minder goede voorbeelden van wonen boven winkels.

De sprekers zijn:
- Toon van der Pas, directeur Wonen boven Winkels Nederland Den Haag: inleiding over de stand van zaken in Nederland
- Batian Nieuwerth, Wonen Boven Winkels Deventer (WBWD): voorbeelden uit deze oude stad
- Casper Vos, architect en directeur van Yanovshtchinsky architecten, Den Haag: zal ingaan op nieuwbouw ontwikkelingen met voorbeelden van de Marienburg uit Nijmegen
- Rob Olde Kalter, wooncorporatie Domijn Enschede: vertelt over zijn ervaring in buurgemeente Enschede.

Het aansluitende publieksdebat wordt geleid door Evert Jan Krouwel, adviseur ruimtelijke kwaliteit en procesmanagement.


Wonen boven Winkels wordt georganiseerd in de Burgerzaal van het gemeentehuis van Hengelo. in het naastgelegen gebouw aan de Burgemeester Jansenstraat 2 is gelijktijdig de expositie De Top van Bischoff te zien. Deze expositie toont de 105 inzendingen van de prijsvraag om het pand van Bischoff aan de Markt in Hengelo te voorzien van een extra bouwlaag.