Bruun en Juliette maakten een extravagant ontwerp

Bruun Timmers en Juliëtte Hobbelink zijn de gelukkige winnaars en kregen een mooie iPod nano als prijs. De twee meisjes hadden meegedaan aan de wedstrijd om het mooiste plan te maken voor een optopping van het pand Bischoff aan de Markt in Hengelo.


Drie scholen uit het centrum van Hengelo deden mee: de Willemschool, de Kardinaal Alfrink school en De Wingerd. Bij elkaar hadden 54 leerlingen uit de groepen 6 meegedaan en in koppels van twee waren er 27 maquettes in elkaar gezet. Ze hadden daarvoor een bouwplaat van het pand aan de Markt gekregen om daar bovenop een zo mooi, maar vooral zo fantasierijk mogelijk opbouwtje te maken. De winnaressen, afkomstig van de Willemschool hadden flink uitgepakt en dat was de deskundige jury niet ontgaan. Er zat van alles in: van terras tot sauna, van luxe badkamer tot open haard. Juliëtte verklapte na afloop dat zij geen hulp hadden gehad maar dat er wel ‘een soort oom’ was geweest die architect is en die had gezegd dat ze vooral iets geks en bijzonders moesten maken. Nou dat was gelukt en met succes. De dames waren zeer in hun nopjes met de prijs waarop ze hun idolen zullen gaan beluisteren. Dat waren toch vooral Kate Perry eb Adele! Of ze later ook architect gaan worden? ‘Nou.... misschien.’ Voorlopig wilden ze allebei vooral juf worden.


De maquettes staan opgesteld in het tijdelijk gemeentehuis van Hengelo aan de Burgemeester Jansenstraat 2 te Hengelo. Daar zijn ook de 109 inzendingen te zien van ontwerpideeën die professionele architecten vanuit heel Nederland hebben ingezonden. De plannen zijn te zien op panelen en tonen de uiteenlopende ideeën die de architecten hebben voor een extra bouwlaag op dit voorbeeldpand aan Markt. De meeste hadden zich keurig aan de opgave gehouden, maar er zijn ook bijzondere en afwijkende oplossingen te zien. Onmogelijke maar ook inventieve oplossingen. Zo laat een plan en droom van menig burger in vervulling gaan: wonen in de stad en tegelijk ook op het platteland. Op het dak was een erf bedacht compleet met een aantal boerderijen. Een ander heeft gekozen om niet één maar veel meer lagen te ontwerpen en zo een extra toren aan de Markt te creëren. Weer een ander had het oorspronkelijke plan van architect Van Couwelaar opgepakt die destijds de vier wanden rond de Markt voorzien had van gebouwen die allemaal een laag extra hadden. Dit plan is nu compleet weer te zien maar dan wel in een hedendaagse variant. De expositie is nog tot 6 mei te zien tijdens van maandag t/m vrijdag kantooruren. De jury onder leiding van architect Frits van Dongen  (dezelfde die de maquettes van de kinderen beoordeelde) zal op 15 april de winnaar van deze prijsvraag bekend maken. Op die dag is dan ook een expertmeeting georganiseerd met als thema: ‘Een nieuw leven voor de wederopbouwarchitectuur’.


Uitslag maquette wedstrijd:
1e prijs: Bruun + Julliëtte – Willemschool
2e prijs: Tekincan + Sanne – Kardinaal Alfrinkschool
3e prijs: Cherise + Fleur – De Wingerd
Eervolle vermelding:Janne + Milou - Willemschool