Ontwerpatelier/masterclass

Het doel van de masterclass is om toekomstscenario’s te bedenken voor winkels en het winkelen. Door studenten te prikkelen en hierover na te laten denken kunnen interessante nieuwe inzichten ontstaan over het concept ‘winkel’ en het gedrag ‘winkelen’ en welke invloed dit heeft op de stadscentra. We nemen Hengelo als casestudy. Hoe ziet de Hengelose binnenstad er over 10 jaar uit? Wie zijn de bezoekers? Wat treffen ze aan? Welke activiteiten vinden plaats in het stadscentrum en wat zijn de mogelijke ruimtelijke gevolgen voor de gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte?

Gedurende één dag werken studenten van verschillende disciplines aan de ontwerpopdracht. Er zijn vier zogenaamde ‘masters’ aanwezig om de studenten te inspireren en te helpen. Deze masters bestaan uit professionals, die midden in ’t werkveld staan. Het zijn ontwerpers, onderzoekers, projectontwikkelaars. De werkruimte voor de masterclass zal zijn in het voormalige pand van Oostvogel aan de Enschedesestraat – een kledingwinkel die onderdeel is van de wederopbouw en die lange tijd in de stad heeft gefunctioneerd, maar inmiddels leegstaat. Gedurende de dag wordt gewerkt aan een nieuwe ordening en uitstraling van de winkelstraten, nieuwe winkelconcepten en functies voor de binnenstad. Door midden in de stad te werken is er een sterke interactie met de omgeving en bezoekers van de stad – door ze bijvoorbeeld te interviewen kan een beeld ontstaan wat hun wensen en ideeën zijn. Als resultaat denken we aan ‘moodboards’ met een collage van foto’s, schetsen, maquettes, kaarten etc. De ‘moodboards’ worden tentoongesteld in etalages van enkele (leegstaande) winkels. Verdere inrichting van de winkel, als illustratie van de toekomst, behoort tot de mogelijkheden.


Deelname aan de masterclass is gratis. Er kunnen maximaal 40 studenten of pas-afgestudeerden meedoen. Er worden 6-8 groepen, met elk ongeveer vijf deelnemers. Aanwezigheid op 18 september bij de presentatie van de plannen hoort er ook bij. Bijkomend voordeel is dat meedoen aan de (volledige) masterclass en presentatie studiepunten oplevert.

Opgave

Voor de ontwerpopgave voor ‘het nieuwe winkelen’ in de binnenstad van Hengelo wil het ACT de studenten al wat meegeven ter inspiratie. Er tekenen zich fictief 4 scenario’s af voor ‘het nieuwe winkelen’, namelijk Slow Village, Fast City, Plugin Shoptown en No Shop City. Wat kan stad doen om zich te onderscheiden? Heeft de winkel daarin nog wel een plek en hoe zien deze er in de toekomst dan uit? Wat zijn de ruimtelijke veranderingen in de winkelstraten? Studenten kunnen aanhaken op een genoemd scenario, maar zeker ook vrij hun eigen scenario te schrijven/ontwerpen. Voor deze ontwerpopdracht zijn de 4 scenario’s een leidraad, waardoor de deelnemers geprikkeld worden om na te denken over de toekomst van winkels. Het zijn geen vaste kaders. Er mag van afgeweken worden. Informatie wordt geleverd door mensen van de gemeente Hengelo en de werkgroep van het Architectuurcentrum Twente.

Opleidingen

Stedelijk ontwerp, Saxion Deventer

Duurzame Leefomgeving, Saxion Deventer/Enschede

Concept en Product Development, Saxion Enschede

Kunst/Techniek, Saxion Enschede

Bouw en bouwmanagement, Saxion Enschede

Vastgoed en Makelaardij, Saxion Enschede

Small Business and Retail Management, Saxion Enschede

AOC, Enschede/Almelo

Universität Münster, Architekture

Windesheim, Zwolle

Cibap Zwolle

Jan de Bouvrie academie, Deventer

Pioneering, Enschede

ArtEZ/Aki Enschede

ArtEZ Arnhem (bouwkunde)

ArtEZ Zwolle (architectuur en interieur)

Universiteit Twente (CTW)