Met een tentoonstelling, een fietsroute, een dvd en een lezing heeft het Architectuurcentrum Twente het publiek kennis laten nemen van het werk van architect Nico Zantinge en de betekenis daarvan voor Twente in relatie tot de architectuur in Nederland in de jaren 70 en 80. Het project gaf een beeld van een bescheiden maar belangwekkend architect, hoofdzakelijk opererend in Twente. Hij kan een representant genoemd worden van een architectuurstroming die de periode 1960-1985 kenmerkt: het structuralisme (vergelijk Piet Blom, Herman Haan, Aldo van Eijck en Herman Hertzberger).


Ter voorbereiding is het gehele, omvangrijke en ongeordende archief van Zantinge, dat 25 jaar onaangeroerd was gebleven in zijn woonwerkhuis aan de Toernooistraat in Enschede, naar het kantoor van het architectuurcentrum verhuisd. Hier heeft een uitgebreid onderzoek en inventarisatie plaatsgevonden, en is de uiteindelijke selectie gemaakt van de ten toon te stellen werken.

Zantinge heeft een enorme productie gehad en veel Twentenaren wonen met zeer veel genoegen in heel veel door hem ontworpen woonhuizen, vaak zonder zich bewust te zijn wie de architect was. De onuitgesproken waardering voor zijn werk verdient nu (25 jaar na zijn dood), zeker in het licht van een algehele herwaardering van de architectuur uit zijn werkzame periode, extra aandacht. Mede om te voorkomen dat veel kwalitatief hoogwaardige architectuur door onachtzaamheid verloren gaat. De manifestatie leverde een inhoudelijke voeding aan de genoemde periode. In de locale en regionale pers is niet alleen uitgebreid aandacht gegeven aan de tentoonstelling maar ook aan de persoon en het werk van Zantinge.

De architectuur van Nico Zantinge is voor velen heel herkenbaar en krijgt dertig, veertig jaar na dato nog steeds een grote waardering. De tentoonstelling in het museumcafé van Rijksmuseum Twente was dan ook een groot succes. De tentoonstelling liet op een inzichtelijke manier 6 projecten van Nico Zantinge zien door middel van tekeningen,foto’s en een dvd waarin veelal oorspronkelijke bewoners aan het woord komen in interviews met Paul van der Jeugd.

De officiële opening op 21 oktober 2005 werd verricht door de nieuwe burgemeester van Enschede, Peter den Oudsten. Als ambtswoning koos hij een door Zantinge ontworpen woonhuis aan de Toernooistraat en hij overhandigde aan mevrouw Aaltje Zantinge-Bakker, zijn nieuwe buurvrouw en tevens oudste bewoner van een ‘Nico Zantinge’, het eerste exemplaar van de fiestroute ‘Fietsen langs Zantinge’. Deze fietsroute is speciaal voor deze tentoonstelling samengesteld en laat een tal van Nico Zantinge huizen zien. De route was tegen een 1 euro verkrijgbaar op de museumlocatie en bij het architectuurcentrum en de vvv.

Ook de op de tentoonstelling vertoonde films met interviews waarin de bewoners aan het woord komen, waren op dvd verkrijgbaar en bleken een groot succes te zijn.

Wegens de grote belangstelling is de tentoonstelling twee weken langer te zien geweest.

Op 11 januari 2006 zou de manifestatie worden afgerond met een lezing door architect Joop Bensdorp waarin hij, naast de inspiratiebronnen van Zantinge ook de betekenis van het werk in relatie tot tijdgenoten, zou bespreken. Helaas kon op het laatste moment deze lezing niet doorgaan in verband met ziekte van de inleider.

locatie: Museumcafe,
Rijksmuseum Twenthe te Enschede
filmproductie:
Patrick Drijver en Robert van Alphen
fotografie:
Benno Thoma
affiches:
Laura d'Ors
bezoekers: circa 10.000 bezoekers