25-06-11 | Archiprix 2011

Datum en aanvang

zaterdag 25 juni van 19.00 – 21.00, zondag 26 juni van 11.00 – 17.00, Roombeek Enschede

De beste afstudeerplannen op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur strijden dit jaar in Enschede. De plannen worden jaarlijks door de hogere Nederlandse ontwerpopleidingen geselecteerd en ingezonden voor de Archiprix wedstrijd. De centrale Archiprix-jury beoordeelt de geselecteerde plannen en presenteert deze in een publicatie en een reizende tentoonstelling.

Archiprix 2011

Het bestuur van Archiprix benoemt ieder jaar een jury die de ingezonden plannen beoordeelt en de prijzen en/of eervolle vermeldingen toekent. Tijdens een openbare bijeenkomst worden de plannen voor het eerst tentoongesteld en verschijnt de publicatie van de ingezonden plannen en het juryrapport. Kenmerkend voor Archiprix is de diversiteit. Anders dan bij de meeste prijsvragen is er geen sprake van een gezamenlijke opgave. Zowel het schaalniveau, de behandelde problematiek, als de wijze van presenteren varieert per plan. Aankomend talent wordt vaak voor het eerst door Archiprix gepresenteerd.

De genomineerde afstudeerprojecten worden via het Archined dossier online gepresenteerd via: www.archined.nl/dossier/archiprix-nl. Voor meer informatie over Archiprix zie www.archiprix.nl

Roombeek

De wijk Roombeek in Enschede is wegens zijn architectonische karakter uitgekozen als Archiprix locatie. Na de vuurwerkramp in 2000 is onder leiding van Pi de Bruijn een uniek stedenbouwkundig plan ontwikkeld met respect voor de historie en op basis van grote inbreng van alle verschillende bewonersgroepen, buurten en belanghebbenden. In de openbare ruimte is cultureel erfgoed gedurfd gecombineerd met moderne architectuur. Het particulier opdrachtgeverschap heeft gezorgd voor een huizenmix van jaren ’30 tot moderne architectuur.

Programma en openingstijden

In het weekend van 25 en 26 juni is in het Tetem 1 de tentoonstelling te zien van alle genomineerde afstudeerplannen. Dit monumentale gebouw is per 1 september 2011 de nieuwe locatie van TETEM kunstruimte. Het voormalige textielcomplex, dat diende als dekenfabriek, heeft een metamorfose ondergaan waarbij het gedeeltelijk in een kunstruimte is omgetoverd. De tentoonstelling is voor het publiek geopend op: zaterdag 25 juni van 19.00 – 21.00 en zondag 26 juni van 11.00 – 17.00.

Op zaterdag 25 juni is er ook een rondleidingenprogramma langs diverse markante gebouwen en particuliere woningen in Roombeek, de prijsuitreiking van Archiprix in het Balengebouw en de opening van de tentoonstelling in het Tetem 1.

Dowload het programma op www.tetem.nl

De toegang tot alle onderdelen is gratis.