17-09-15 | Architectuur excursie Amsterdam

Architectuurcentrum Twente organiseert in samenwerking met BNA kring Twente een excursie naar de kaasmakerij in Westbeemster en Amsterdam.

CONO Kaasmakers in Westbeemster

De kaasmakerij van architect Bastiaan Jongerius heeft in de pers veel bijval gekregen en daarnaast de nodige prijzen, waaronder de ARC Award 2014, volgens de jury "op dit moment het beste bedrijfsgebouw in Nederland“, alsmede "Beste BNA gebouw van het jaar 2015" in de categorie "identiteit en icoonwaarde".
Een gebouw om zelf te gaan zien, en dat kan! Er wordt een rondleiding door de kaasmakerij van CONO Kaasmakers in Westbeemster gehouden op 17 september. Aan deze rondleiding wordt een interessante excursie naar Amsterdam gekoppeld.

Het vertrek op donderdag 17 september vanuit Enschede is om 7.30 uur. Vertrek is vanaf de grote parkeerplaats bij het FC Twente stadion. Terugkomst rond de klok van 23.00 uur eveneens bij het FC Twente stadion.

Amsterdam

Na het bezoek aan de kaasmakerij brengen we een bezoek aan de De Ceuvel, Amsterdam-Noord, "Holland's first closed-loop neighbourhood, a cleantech playground where co-creation innivation and awesome people come together". In het laatste Jaarboek Architectuur in Nederland aangehaald als voorbeeld van een nieuwe praktijk "waarbij een robuuste en veerkrachtige architectuurcultuur op zoek gaat alternatieve benaderingen".
Met een blik op de enorme diversiteit van Amsterdam-Noord varen we vervolgens met het IJveer naar Station Amsterdam CS waar hard wordt gewerkt aan een moderne benadering van de mobiliteitsproblematiek. Tijdens het varen laten we ons verbazen door de enorme bouwontwikkeling van Amsterdam rond het IJ, bijna alles om ons heen is van de laatste 15 jaar.
Met de bus wordt vervolgens De Oostpoort aangedaan, een transformatie van het voormalige terrein van de Oostergasfabriek.
Door naar de Foodhallen, een voormalige tramremise die in relatie met de Kinkerbuurt tot nieuw leven is gewekt. Een succesverhaal na een voorbereidingstijd van bijna 20 jaar.
Alle gebouwen die we bezoeken zijn genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2015, dé architectuurprijs van de gemeente Amsterdam.
We eindigen de excursie in Restaurant Amsterdam, al 20 jaar het bruisend hart van het GWL-terrein, één van de eerste grote en nieuwe woonprojecten in Amsterdam. Een project waar de kraakbeweging indertijd grote invloed op heeft gehad.

Praktische informatie

Heeft u interesse in deelname? Stuur dan een e-mail naar info@architectuurcentrumtwente.nl

De kosten voor deelname aan de excursie bedragen € 50,00. Hierin zijn begrepen het vervoer per touringcar, toegang en begeleiding door professionele gidsen, een lunchzakje en koffie/thee. De kosten van het diner worden apart berekend. Bij deelname hieraan wordt hiervoor een bedrag van € 37,50 in rekening gebracht.

Voor de excursie en desgewenst het diner kan het betreffende bedrag worden overgemaakt op rek.nr. NL43RABO 0317210912 t.n.v. stichting Architectuurcentrum Twente onder vermelding van: excursie 17 september 2015 (+ diner)