10-06-11 t/m 22-07-11 | BALANS dimensies van duurzaamheid

Datum en aanvang

Expositie: 10 juni tot en met 22 juli 2011, Bibliotheek Almelo, Het Baken 3 te Almelo
Stadsdebat: 30 juni 2011 om 19.30 uur, Bibliotheek Almelo, Het Baken 3 te Almelo

BALANS dimensies van duurzaamheid is de titel van de reizende tentoonstelling van het Amsterdamse bureau TANGRAM, architectuur en stedelijk landschap. TANGRAM hanteert in het werk als belangrijkste ontwerpthema: duurzame kwalitatieve ruimte maken met en door verdichting. Duurzame concepten komen voort uit een samenhang tussen gebouw en (openbare) ruimte.

Duurzaamheid is een begrip dat te pas en te onpas wordt gebruikt. Het begrip is niet eenduidig. Het wordt misbruikt: duurzaamheid lijkt bijna een loos begrip te worden, een hype om legitimiteit van een product te genereren, duurzaamheid is niet per definitie groen of natuur, betekent niet energiezuinig of CO2 neutraal. Duurzaamheid wordt verkeerd gemeten: het meest energiezuinige, CO2 neutrale gebouw kan zeer slecht scoren op de duurzaamheidladder indien het staat op de verkeerde plek.
De ruimtelijke component, die binnen huidige meetmethoden ontbreekt, bepaalt uiteindelijk de echte duurzame waarde van gebouwen en de gebouwde omgeving. TANGRAM onderzoekt en toont in BALANS oude en nieuwe dimensies van duurzaamheid.

Opening

De opening van de tentoonstelling BALANS, dimensies van duurzaamheid, vindt plaats op vrijdag 10 juni 16.00 uur. Bert Boerman, gedeputeerde Ruimte bij de provincie Overijssel, zal de tentoonstelling openen. U bent hierbij van harte voor uitgenodigd.

Stadsdebat

Op donderdagavond 30 juni 2011 om 19.30 uur wordt in de bibliotheek een opiniërende stadsdebat georganiseerd. Het debat over duurzaamheid staat tegen de achtergrond van de stedelijke situatie en nieuwe ontwikkelingen van Almelo: het nieuwe duurzame raadhuis, de gebiedsontwikkeling Waterrijk, de binnenstedelijke vernieuwing met de pilot duurzame binnenstedelijke transformatie, enzovoorts.