27-06-03 t/m 14-09-03 | Expositie J.B. van Loghem

Datum en aanvang

Gehouden van 27 juni t/m 14 september 2003

Architectuurcentrum Twente heeft het voornemen om regelmatig een architect die in Twente woonde of daar gewerkt heeft nader te belichten. Dit willen wij doen vooral door mensen aan het woord te laten die uit eerste hand iets met de bouw of met de persoon in kwestie te maken hebben gehad. Als presentatiemiddel kan een videoproductie, een expositie, een inleiding of een publicatie mogelijk zijn. De eerste architect die in het voetlicht wordt gezet is J.B. van Loghem.

Villa ’t Kôrnegoar is een belangrijk werk uit 1933 van Van Loghem in Twente. Dit opmerkelijke woonhuis staat in het buitengebied van Enschede, op het toenmalige grondgebied van Lonneker. De restauratie van het woonhuis is de aanleiding om aandacht te schenken aan deze representant van het Nieuwe Bouwen.

De manifestatie bestond uit een expositie, een videoproductie en de mogelijkheid de villa te bezoeken. In dit eerste video-architectuurdocument werd de kijker rondgeleid door Pier Zijlstra (zoon van de oorspronkelijke opdrachtgever en ruim dertig jaar bewoner/eigenaar van het huis) en Ronald van Maas (de huidige bewoner). De videoproductie werd gemaakt Job Leijh en Matthijs Hoitsma, studenten aan de Nederlandse Film en Televisie Academie te Amsterdam. Op zaterdag 6 en zaterdag 13 september bestond de mogelijkheid om het Van Loghemhuis zelf te bezoeken.

Inleiders   

Joop Bensdorp, projectarchitect LKSvdD architecten Hengelo, hield tijdens de opening van de expositie een inleiding over Van Loghem en de renovatie van ’t Kôrnegoar.

Locatie

Rijksmuseum Twenthe in Enschede.

Bezoekers

ca. 60 personen bij de opening van de expositie.
ca. 6.000 personen bezochten de expositie.
ca. 175 personen maakten gebruik van de mogelijkheid villa ’t Kôrnegoar te bezoeken