25-09-09 t/m 06-02-10 | Ir Gijsbert Friedhoff

Datum en aanvang

25 september 2009 t/m 6 februari 2010, Rijksmuseum Twenthe Enschede

Ingenieur Gijsbert Friedhoff (Rotterdam, 21 juli 1892 – Haarlem, 20 september 1970) is de architect van het uit 1933 daterende stadhuis van Enschede. Friedhoff was rijksbouwmeester (1946- 1958) en heeft in die functie in 1951 de éénprocentsregeling ingesteld waarbij 1 procent van de bouwkosten van een overheidsgebouw voor toegepaste/toegevoegde kunst wordt gereserveerd. Het Enschedese stadhuis is een voorbeeld van integratie van bouwkunst en beeldende kunst; een waar gesamtkunstwerk!

Door een tentoonstelling te organiseren in 2009 wordt niet alleen aandacht besteed aan een belangwekkend Nederlands architect die ontwierp in de traditie van de Delftse School met bijzonder werk in Enschede, maar is ook een evaluatie mogelijk van de éénprocentsregeling. De tentoonstelling wordt in 2009 georganiseerd om zo samen te vallen met het GrensWerk festival dat in dit jaar door de gezamenlijke culturele instellingen in Enschede wordt georganiseerd met onder meer de opvoering van de Ring des Nibelungen van Richard Wagner in het nieuwe Muziekkwartier.

Op basis van in opdracht van het Architectuurcentrum Twente verrichte onderzoek door architectuurhistorica dr Pauline van Roosmalen zal de tentoonstelling drie thema’s bevatten:
- het werk van Friedhoff,
- het fenomeen gesamtkunstwerk (andere nationale en internationale voorbeelden),
- een inventarisatie van de toegepaste eenprocentsregeling in Enschedese (overheids)gebouwen.

Rondleidingen in Stadhuis Enschede

Om te laten zien wat het werk van Friedhoff inhoudt, worden op de zaterdagen tijdens GrensWerk (26 september, 3 en 10 oktober), maar ook daarna op zaterdag 7 november, zaterdag 12 december, rondleidingen verzorgd om 11.00 uur en 13.00 uur in het stadhuis van Enschede. Hier is in de praktijk te zien wat hij heeft ontworpen. Zowel het exterieur als interieur zijn van zijn hand. De mozaïekzaal, de lampen, de bankjes, maar ook de toren en bijvoorbeeld de bijzonder geplaatste ramen zijn kenmerkend voor zijn ontwerp uit de Delftse school.