18-11-10 | Samen gestapeld bouwen

Datum en aanvang

donderdag 18 november 2010, 19.30 uur, in het nieuwe Infocentrum Hart van Zuid, Langelermaatweg 56, Hengelo

Particulier opdrachtgeverschap kent vele varianten. Naast het individuele bouwen is er ook het collectieve opdrachtgeverschap. Een bijzondere variant daarop is het gestapelde particulier (of collectief) opdrachtgeverschap waarbij de grondgebonden woningen zijn vervangen door gestapelde appartementen. Grootte en indeling daarvan kunnen door de individuele bewoner in overleg met de architect en de medeopdrachtgevers worden bepaald.

In Nederland is de belangstelling voor dit type opdrachtgeverschap groeiende. Het aantal gerealiseerde projecten is nog klein. Afgezien van de stagnatie als gevolg van de huidige crisis, blijkt het nogal lastig te zijn om een groep gelijkgestemde particulieren voor langere tijd bij elkaar te houden. Desalniettemin zorgt het gestapeld collectief opdrachtgeverschap voor nieuwe typologieën met bijbehorende steden-bouwkundige consequenties.

Sprekers

De debatavond staat in het teken van het ontwerpen van deze nieuwe woonvormen en het daarbij horende participatieproces met de toekomstige bewoners. Er worden voorbeelden getoond en besproken en de implicaties worden benoemd. Uiteraard is er ruimte om in te gaan op de sociale en stedenbouwkundige effecten van deze ontwikkelingen. Achtereenvolgens zullen spreken:

- Gerard Comello
architect en ontwikkelingsmanager bij Lingotto
over Ultimulti, een programma dat particuliere opdrachtgevers bijstaat in het ontwerpproces,
over het project Urban Tree te Almere en de XXX-en in Amsterdam,
- Hyco Verhaagen landschapsarchitect
hij heeft veel ervaring met bewonersparticipatie en het samenwerken aan sociale duurzaamheid.
- Michel Schreinemachers architect bij NEXT architects
over het ontwerp van het plan Villa Overgooi in Almere, een voorbeeld van gestapeld particulier opdrachtgeverschap. Dit project wordt in relatie gebracht met een dichtheidsonderzoek dat hij i.s.m. Rudy Uytenhaak van de TU Delft verricht.

Roelof Bleker
is de moderator. Bleker is oud-wethouder van Enschede en als zodanig nauw betrokken geweest bij veel projecten in Roombeek die door particuliere opdrachtgevers ontwikkeld werden. Bleker zal de discussie met de zaal leiden.

Fokker-woningen

Vóór 19.30 uur zal een korte film vertoond worden over de zogenoemde Fokker-woningen die in de jaren ‘60 door de vliegtuigbouwer ontwikkeld werden en die een grote mate van individuele ontwerpmogelijkheden en stapelingen kenden. Architect Johan Schepers zal kort iets vertellen over het denken over wonen tussen 1960-70 dat de vliegtuigbouwer beïnvloedde.

Kaden-Klingbeil Architecten

In de pauze worden beelden getoond van een zeer geslaagd ontwerp van Kaden-Klingbeil Architecten voor een woongroep in Berlijn. Met 7 opdrachtgevers werd een project ontwikkeld dat naast prijzen ook veel internationale publiciteit ontving.