04-02-10 | Sporen in Twente

Datum en aanvang

donderdag 4 februari  2010, 19.45 u te Hengelo, Poppodium Metropool, Industrieplein 10

19.00 u rondleiding

In Twente werd tussen 1850 en 1865 een dicht spoorwegnet aangelegd om dorpen en steden te verbinden, aansluitingen te maken naar het westen van het land en naar Duitsland, maar vooral om personen en goederen te vervoeren ten behoeve van de opkomende textielindustrie. De meeste lijnen zijn later weer opgeheven, verdwenen en soms zelfs opgelost in het landschap. Toch zijn er her en der nog veel sporen van deze sporen te vinden.

De nu nog in gebruik zijnde spoortracés worden met de huidige druk op de overige infrastructuur intensief gebruikt. Spoorlijnen worden opgewaardeerd en veel stations krijgen een facelift om de toenemende drukte aan te kunnen. Niet alleen de toenemende mobiliteit maar ook milieueisen die aan het vrachtverkeer worden gesteld, maakt hergebruik van in onmin geraakte spoorlijnen actueel. Daarnaast is een koppeling met de buslijnen essentieel om tot een effectief openbaar vervoersnetwerk in Twente te komen.

Wat is de ruimtelijke betekenis van Sporen in Twente? Deze en andere thema’s komen aan bod op donderdag 4 februari 2010.

De sprekers

- Arjan Ligtenbarg uit Winterswijk, belicht de historie en de Twentse ontwikkeling tot nu toe.

- Marco Berloth projectleider OV-Visie Regio Twente, en Martijn Ebben adviseur openbaar Vervoer bij Goudappel-Coffeng uit Deventer, geven hun visie op het railnet en openbaar vervoer in Twente.

- Cees de Vries directeur ProRail bij regio Noord-Oost, spreekt over de taak en de visie van ProRail bij toekomstige veranderingen van stations en lijnen.

- Harry Abels architect en directeur IAA architecten te Enschede, toont de plannen van het nieuwe station van Hengelo: Twente Centraal.

Jan Astrego stedenbouwkundige uit Enschede en voorzitter Museum Buurt Spoorweg is moderator van de avond. Hyls Heeringa stedenbouwkundige en oud-medewerker van de gemeente Enschede en John Slot programmaraadslid van het Architectuurcentrum Twente en stedenbouwkundige in Nunspeet, zijn sporen gaan zoeken in het Twentse landschap en hebben hierover een beeldpresentatie samengesteld.

Rondleiding 19.00 uur

Voorafgaand aan ‘Sporen in Twente’ is het mogelijk het nieuwe Poppodium Metropool te bekijken onder leiding van de ontwerper: Marleen van Driel, Benthem Crouwel Architekten, Amsterdam.