26-05-09 | Symposium: vrijheid versus kwaliteit

Datum en aanvang

26 mei 2009, gebouw Noaberschop, Zuidkamp te Enschede

Aan de noordelijke stadsrand van Enschede ligt ’t Vaneker, een ruim honderd hectaren groot agrarisch coulisselandschap. Kleinschalig, gevarieerd, glooiend en dooraderd met kronkelende beken en wegen. Het zijn de structuurdragers voor een nieuw te ontwikkelen woonlandschap met hoge ambities. Grote vrijheid van de bouwer moet hier samengaan met topkwaliteit in architectuur, stedenbouw en landschap. Hoe stuur je zo’n ontwikkelingsproces waarin zelfbouwers met zeer grote kavels, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en architecten moeten samenwerken om een ideaal woonlandschap te creëren?

De gemeente Enschede wil geen gedetailleerde voorschriften maar wel hoge beeldkwaliteit. Om daarvoor goede ideeën te krijgen, schreef zij samen met de Rabobank Enschede-Haaksbergen en ushi Kenniscentrum Bouwen de architectuurprijsvraag ‘Bouw natuurlijk je eigen vrijheid’ uit. 166 architecten uit binnen- en buitenland namen deel. Een vakjury selecteerde 22 inzendingen voor de vak- en publieksprijs.

Tijdens een symposium over 'het realiseren van hoge architectonische kwaliteit bij een maximale vrijheid' wordt de prijswinnaar van de architectuurprijsvraag bekend gemaakt.

Het symposium op 26 mei begint om 13.30 uur. Vooraf kunnen bezoekers vanaf 12.00 uur deelnemen aan een lunch, de ontwerpen bezichtigen en eventueel het gebied per fiets of te voet verkennen. Opgave hiervoor is gewenst.

Download hier het programma van het symposium.