29-09-11 | Presentatie tweede serie objecten Architectuurgids Enschede

Datum en aanvang

Donderdag 29 september, 17.00 uur, paviljoen ‘Abondantus Gigantus’, Stationsplein Enschede

Op donderdag 29 september presenteren Raadsleden Faruk Ucar en Gerrit Dijkhuizen de tweede serie van 100 objecten in de digitale architectuurgids Enschede: www.architectuurgidsenschede.nl.

Digitale database van architectonische objecten

Architectuurgids Enschede is een grote digitale database met een breed scala aan objecten. Variërend van Rijks- en gemeentelijke monumenten, bijzondere architectonische gebouwen waaronder representanten van bepaalde stromingen of werk van bepaalde coryfeeën, maar ook landgoederen, parken en stedenbouwkundige beschrijvingen. Elk object bestaat uit een beschrijving, foto's en kenmerken, zoals  bouwperiode/jaartal, de architect/stedenbouwkundige, de opdrachtgever en de locatie. Op verschillende manieren kan er op de website worden gezocht naar objecten: geografisch (via Google Maps), op thema (architectuur, stedenbouw, landschap, monumenten) en op naam. Sinds april 2010 is de Architectuurgids Enschede met 100 objecten online. Nu komt daar dus een tweede serie van 100 objecten bij.

Het belang van architectuur in Enschede

Met de Architectuurgids wordt het belang dat we in Enschede aan architectuur hechten verder onderstreept. We hebben de naam weinig oude panden en monumenten te bezitten, wat onder andere valt toe te schrijven aan de grote stadsbrand van 1862, maar toch bevat Enschede veel bijzonders, zoals ons tuindorp Pathmos, de Campus, de landgoederen en een toenemende reeks bijzondere bouwwerken uit de afgelopen decennia.

De architectuurgids is een dynamisch bestand dat in de komende jaren verder wordt uitgebreid met nieuwe objecten. Inmiddels wordt er gewerkt aan de derde serie van 100 objecten.

Nieuwsgierig naar de Architectuurgids van Enschede? Bekijk dan op de website www.architectuurgidsenschede.nl alvast de objecten.