20-10-07 t/m 04-11-07 | Twents Ontwerp

Datum en aanvang

20 oktober t/m 4 november, Hazemeijerterrein, Tuindorpstraat 61, Hengelo | opening 19 oktober, 20.00 uur

Ontwerp is een ruim begrip en dit zal in deze tentoonstelling naar voren komen. Naast modevormgeving moet daarbij gedacht worden aan (interieur) architectuur, toegepaste kunst en vormgeving van mode of bijvoorbeeld gebruiksvoorwerpen van alledag. Met als titel “Twents Ontwerp” moet de tentoonstelling Twente als vormgevers gebied onder de aandacht brengen. Een aantal ontwerpers van goede naam met een innige relatie met Twente, de gevestigde orde, presenteren in deze tentoonstelling naast werk van zichzelf ook door hen gekozen jonge, startende, vormgevers met zijn/haar werk. Het geheel levert een gevarieerd en inspirerend beeld op.

Architectuur

Op het gebied van Architectuur zien we Harry Abels, architect, directeur en mede-eigenaar van IAA-architecten met gerealiseerde en in ontwikkeling zijnde projecten. In ieder geval komen ontwerpen voor het NS-station en het ROC in Hengelo aan de orde maar ook andere voorbeelden van zijn veelzijdig oeuvre komen aan bod. Naast Harry Abels hebben we een jong architectenduo die zich presenteren onder de naam ProjectDWG. Deze architecten hebben vooral naam gemaakt met bijzonder woningen in de wijk Roombeek in Enschede waarbij niet alleen de buitenkant maar juist ook hun vindingrijkheid zich toont in de manier waarop binnen het spel met het licht gespeeld wordt, interieurelementen een dominante rol spelen en onverwachte doorkijkjes en verstopte ruimtes zorgen voor een woning vol verassingen.

Modevormgeving

Op het gebied van de Modevormgeving zijn op de tentoonstelling werken te zien van Floor en Anne van Hall (Hall2). Anne is in 1999 en Floor in 2001 afgestudeerd aan de AKI. Ze hebben de afgelopen jaren vooral furore gemaakt met het ontwerpen en uitvoeren van kostuums voor Theaterproducties. Op dit moment zijn ze bezig met het ontwerpen en uitvoeren van kostuums voor de theaterproductie "Duk" van Kamak in Hengelo, die 2 november in première zal gaan.
Mylene Snellens behoort tot de laatste lichting modevormgeving van de AKI. Mylene studeerde in 2003 af en is lokaal vooral bekend vanwege haar inbreng in het kunstenaarsinitiatief “Roest” in Oldenzaal. Ook Mylene kent, naast haar bijzonder ontworpen mode-assecoires, de klappen van de zweep bij theaterkostumering. Naast veel tentoonstellingen binnen en buiten de regio vond ze ondermeer tijd om bij te dragen aan de kostuums van “Hutt’nkloas, de geboorte van het Kwaad” in Bentelo en voor “’n Stoarm” in Oldenzaal.
Merel Tenkink, ook 2003, vormt het levende bewijs dat modevormgeving op de AKI niet alleen stond voor een autonome benadering van de mode maar ook voor degelijk vakmensschap. Merel heeft na de AKI gewerkt voor onder meer jeugdtheater Sonnevanck (de productie “Schaap”), modehuis STING waarvoor ze een hele nieuwe herenlijn ontwikkelde en werd begin dit jaar gevraagd als ontwerper te komen werken bij H&M in Zweden. Haar eerste creaties liggen inmiddels in de winkel. Naast haar bijzonder afstudeerproject “Miss Lizie” aan de AKI kunnen porfolio’s bewonderd worden en is (digitaal) materiaal beschikbaar van zowel haar autonome werk als van haar werk als ontwerpster voor internationale modeconcerns. Voor deze tentoonstelling heeft H&M een 4-tal door Merel ontworpen kinderjassen beschikbaar gesteld compleet met de schetsen. Merel zelf komt speciaal voor de opening van deze tentoonstelling overgevlogen uit Stockholm.

Op de tentoonstelling is ook de videoregistratie van de laatste MODESHOW-AKI uit 2003 te zien.

Vormgeving

De verschillende vormgevingsdisciplines kennen ook onderling hun cross-overs. JW Leugs, inmiddels werkzaam onder de naam X2 studio (ontwerpstudio) is vooral bekend als ontwerper van winkelinterieurs maar draait ook zijn hand niet om voor het bedrijfs- en produktpresentaties. Voor “Salty Dog” heeft hij bijvoorbeeld “shop in shop” en beursstands gedaan. Daarnaast was JW Leugs betrokken bij de introductie van het merk Bjorn Borg Underwear in Nederland en Europa. Irene Bebselaar komt met een boekenkast waarbij men geen boekensteun nodig heeft en “Sushibar” een mobiel verkooppunt voor sushi. Daarnaast is Irene bekend van straatmeubilair en meer autonome werken.
Het jonge aanstormende talent, gescout door de wat meer gearriveerde vormgevers zijn de dit jaar afgestudeerden  Philipp Wiynk, Peter Jacobs en Stephan de Jong. Van hen zien we inspirerend eindexamenwerk en andere staaltjes van hun kunnen.
Jong en aanstormend blijft ook altijd nog Guusje Beverdam, afgestudeerd aan de AKI in 1988. Ze specialiseerde zich in keramische kunstwerken voor binnen en buiten. In Twente is een van de meest in het oog springende werken de bank in het centrum van Enschede. Dit prachtige voorbeeld van toegepaste kunst als straatmeubilair, is een gezichtsbepalend onderdeel geworden van de stad Enschede. Met haar vrije werk exposeerde Guusje reeds tientallen malen in binnen- en buitenland. Zo waren haar werken onder andere te zien tijdens Art Twente Expo te Hengelo, in Instituut Neérlandais te Parijs, de Kultuurhalle in Münster en het Stedelijk Museum te Amsterdam. Haar werk bevindt zich in collecties van vooraanstaande verzamelaars. Naast vrij werk heeft Guusje ook verschillende werken in opdracht gemaakt. Het werk van Guusje Beverdam stemt vrolijk, naast interieur objecten met een knipoog laat Guusje ook een aantal ontwerpen zien van straatmeubilair die de brink in Hengelo, en de binnenstad als geheel er een stuk levendiger op zouden maken.

Tentoonstelling

De tentoonstelling is een samenwerkingsproject tussen het Kunstcentrum Hengelo, de Hengelose galerie Lans-Uylen en het Architectuurcentrum Twente.

Locatie: Hazemeijerterrein, Tuindorpstraat 61, 7555 CS Hengelo
Opening: 19 oktober 2007 om 20.00 uur
Verder: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Laatste kans: zondag 4 november 2007

www.kunstcentrumhengelo.nl
home.hetnet.nl/~galerie.lans.uylen