06-12-10 | Van Balengebouw naar Cremermuseum

Datum en aanvang

Maandag 6 december, 19.00 uur, Theaterzaal van Prismare, Roomweg 167d, Enschede

Het Cremermuseum wordt gerealiseerd in een stuk industrieel erfgoed, een oude katoenbalenopslag uit de bloeiperiode van de textielindustrie in Enschede. Het wordt een gebouw met daarin een museum voor de schrijver/schilder en levenskunstenaar Jan Cremer, aangevuld met andere economische en culturele functies.

Om in dit bestaande gebouw voldoende beschikbare hoogte en ruimte te krijgen voor de functies die in dit gebouw moeten komen, zal het doormidden gezaagd en 2,5 meter opgetild worden. Het is een proces dat we in Nederland niet vaak tegenkomen. De Woonplaats en projectteam Cremermuseum willen u daarom graag deelgenoot maken van dit proces en hebben een informatieve avond georganiseerd.

Rem Koolhaas heeft in samenwerking met SeARCH architecten dit architectonisch aansprekend project doen ontstaan waarover in de vakpers al meerdere malen geschreven is.

Informatieavond

De bijeenkomst bestaat uit een lezing van de opdrachtgever, de architect en de bouwers, over de achtergrond van de ontwikkeling en het proces over de planvorming. De architecten (Bjarne Mastenbroek en Udda Visser namens SEARCH) zullen het ontwerp op een aansprekende manier uiteen zetten. Vervolgens zullen de aannemer (Onno Straters) en constructeur (Fred Scheuders) vertellen over de constructie en het onderkelderen en uiteindelijk hoe het doorzagen van het gebouw en het vijzelen - zowel de voorbereiding als de uitvoering - in z’n werk gaat.