23-09-04 | Van Heekplein

Datum en aanvang

Gehouden op 23 september 2004

Een discussieavond, gehouden in de parkeergarage onder het H.J. van Heekplein, waarbij gebruikers hun bevindingen konden spuien en ontwerpers daarop konden reageren met een toelichting op hun ontwerp en de uitgangspunten die daarbij gehanteerd werden.


Van onbeduidende plek aan de rand van het centrum tot stadsplein met allure

Het H.J. van Heekplein was een rommelige en onduidelijke plek aan de rand van het Enschedese centrum. Op het plein werd geparkeerd en er werd markt gehouden en de omranding was rafelig waardoor de plek nauwelijks de naam van plein waardig was. Met een drastische ingreep is daar verandering in aangebracht: het plaveisel van het plein is opgetild om daaronder het parkeren, één van de hoofdgebruikers van het plein, te schuiven om zo plaats te maken voor de markt, de andere hoofdgebruiker. Het Van Heekplein is daarmee een stadsplein van betekenis geworden. Het centrum van de stad, waarop men zich vrij kan bewegen en bevinden.

Om dit nieuwe stadsplein vorm te geven is een vrije ruimte ontworpen die voor meerdere activiteiten kan worden gebruikt én het is omringd door nieuwe bebouwing. Die bebouwing is een mix van woningen en winkels en bestaat uit gebouwen met verschillende allure. Het winkelaanbod rond dit plein is enorm toegenomen waardoor de onbeduidendheid van de plek tot het verleden is gaan behoren. Als stadsplein is het Van Heekplein het hart van het winkelaanbod in Enschede geworden. Een bijzondere en dynamische plek die bovendien rechtstreeks vanuit het historische hart toegankelijk is. 


Inleiders   

- Oresti Sarafopoulos, ArchitectenCie, Amsterdam (architect van Klanderij)
- Johan Blokland, Atelier PRO, Den Haag (architect Parkeergarage)
- Onno Vlaanderen, Onno Vlaanderen Architecten, Amsterdam (architect Blokker)
- Martin Kruijt, OKRA Architen, Utrecht (ontwerpers plein)
- Thijs de Jong, projectleider H.J. van Heekplein
- Diverse gebruikers (Hans Pieper, marktmeester – Bennie Laarhuis, kaasboer – Ruud Terbekke – Parkeerbeheer gem. Enschede) en bewoners van het H.J. van Heekplein.


Gespreksleiders   

Harry Abels en Jan Stegink, architecten en leden van de programmaraad

Locatie: Parkeerplaats onder het H.J. van Heekplein te Enschede
Bezoekers: circa 100 personen