Gerelateerde items

09-03-12 t/m 21-06-12 | Archi-idols 2012

Expositie
9 t/m 25 maart 2012 gebouw B 06, Creatieve Fabriek, Tuindorpstraat 61, Hengelo
Openingstijden
woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Bekendmaking finalisten
donderdag 15 maart 2012 om 19.30 uur in de Foyer van de Creatieve Fabriek, bij restaurant Het Hengeler Tuindorpstraat 61, Hengelo
Expositie finalisten
13 juni tot en met 9 juli, gemeentehuis Hengelo
Bekendmaking winnaar
21 juni, gemeentehuis Hengelo

Diverse leerlingen van een kleine tien Twentse middelbare scholen hebben de afgelopen maanden tijdens de ckv-lessen maar ook op eigen initiatief een folly ontworpen. Doorgaans is een folly een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is. De folly die de leerlingen ontwierpen had wel een betekenis: die moest namelijk geïnspireerd zijn op hun idool.

Idolen zijn er in alle soorten en maten. Dat is te zien aan de ontwerpen die werden gemaakt. Filmsterren, zangers, zangeressen, tv-presentatoren, voetballers, danseressen en free-fighters, maar ook ... ‘mijn moeder’! Ze kregen de vrije hand, niets is te gek en alles is mogelijk. Geen beperking van wetten en regels, het mag een hutje onder de grond zijn maar ook een waar luchtkasteel. Ieder heeft zo zijn idool en de uitdaging was om voor dat speciale idool iets heel bijzonders te ontwerpen. Iets dat daarbij past. De ontwerpen bestaan uit tekeningen, maquettes – heel professioneel of juist aandoenlijk in elkaar geknutseld en geplakt –, foto’s en zelfs 3D-animaties.

Van 9 t/m 25 maart zijn de ontwerpen voor het publiek te bezichtigen in de Creatieve Fabriek te Hengelo. Op donderdagavond 15 maart zal de jury tijdens een publieksbijeenkomst in de Creatieve fabriek de twintig finalisten bekend maken.

Een deskundige jury, bestaande uit
• Nicole Maurer - architect bij Maurer United Architects te Maastricht
• Aart Oxenaar - directeur van de academie voor Bouwkunst te Amsterdam
• Dirk Baalman - directeur van Het Oversticht te Zwolle
zal zorgvuldig gaan oordelen en vaststellen wie van de inzenders door mag naar de finale.

Publicist Paul Abels zal de ontwerpopgave voor de finale bekendmaken. Voor die finale worden de finalisten gekoppeld aan verschillende Twentse architectenbureaus waar zij een aantal dagdelen onder professionele begeleiding aan hun eindontwerp mogen werken.

Het project Archi-idols #2

Archi-Idols #2 is andermaal een uniek project dat leerlingen de kans biedt hun talenten te ontdekken, te controleren of hun verwachtingen kloppen en om uiteindelijke misschien wel een weloverwogen beroepskeuze te maken: ik word architect. Archi-Idols werd eerder in 2007/2008 georganiseerd en heeft toen veel bijzondere ontwerpen van enthousiaste leerlingen opgeleverd. Archi-Idols #1 was Anne Geisler. Anne won de Apple-notebook met ontwerp- programmatuur. Niet voor niets, want Anne studeert nu bouwkunde aan de Saxion Hogeschool om daarna voor architect door te kunnen studeren!