Gerelateerde items

30-09-08 | Archie 2007/2008, bouwen voor bestuur

voor Cultuur en Bestuur wint Archie-2007/2008

Nadat heel Twente zich mocht uitspreken over welk gemeentehuis het mooiste is, werd op dinsdagavond 30 september in Nijverdal de Archie-2007/2008 aan de winnaar uitgereikt. Het ontwerp van het Huis voor Cultuur en Bestuur in de gemeente Hellendoorn, ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Claus en Kaan, kreeg de meeste stemmen. Na afloop van de raadsvergadering werden burgemeester, wethouders en raadsleden overvallen door een feestelijke stoet bezoekers en kon Rob Beerkens, voorzitter van de programmaraad van het Architectuurcentrum Twente, het bijbehorende beeldje – een ontwerp van de Enschedese kunstenaar Paul Hajenius - aan burgemeester Van Overbeeke uitreiken.

De competitie werd voor de zesde maal georganiseerd door het Architectuurcentrum Twente en startte op 8 november 2007 met de opening van een reizende expositie over alle Twentse stadhuizen, stadskantoren en gemeentehuizen die de afgelopen jaren zijn gebouwd of verbouwd. In alle veertien gemeenten was sprake van bouwactiviteiten omdat de gemeentelijke herindeling geen gemeente ongemoeid liet. Verplaatsing, vergroting, vernieuwing. Soms bescheiden, soms uitbundig. Soms in een traditionele bouwstijl maar soms ook juist heel eigentijds. Om van al die ontwerpen de mening van de burger te vragen, maakte het Architectuurcentrum Twente van ieder gebouw een paneel met daarop enkele afbeeldingen, een tekening en enige achtergrondinformatie. De expositie ging bijna een jaar geleden onder de naam ‘Bouwen voor het Bestuur’ van start in het Huis voor Cultuur en Bestuur, het multifunctionele stadskantoor in de gemeente Hellendoorn. Tijdens de rondreis door Twente, waar de expositie telkens enkele weken in één van de veertien stadhuizen stond opgesteld, zijn in totaal 433 stembiljetten ingevuld.

Van het totaal aantal uitgebrachte stemmen ging 45% naar Hellendoorn en het fraai ontworpen Huis voor Cultuur en Bestuur. Met 17% werd Dinkelland goede tweede met het traditionalistische ontwerp van het lokale architectenbureau Leferink in samenwerking met Morsink Architecten uit Ootmarsum. Derde werd Hof van Twente in Goor, ontworpen door architect Daan Josee van het Deventer bureau Kristinsson. Onder de stemmers heeft het Architectuurcentrum Twente twintig architectuurboeken verloot. De gelukkigen zullen deze week het presentje thuisgestuurd krijgen.

Het is de zesde maal dat het Architectuurcentrum Twente de Archie uitreikt. Iedere keer staat een ander gebouwtype in de schijnwerpers en mag het publiek zich uitspreken over welk gebouw het mooiste is. In voorgaande jaren ging de Archie naar de Saxion Hogeschool in Enschede (IAA-Architecten), de woongebouwen van het City Haven project in Almelo (Karel Nieuwland Architecten), de Armeens Apostolische Kerk in Almelo (ontwerp Fons Nijland Hengelo), de winkelinterieurs (ex aequo) van Jet’s uit Borne en Confit uit Ootmarsum en de Cottagetuin in Boekelo van de familie Hissink-Kamp.

De winnaars van de architectuurboeken

1. Laura Velthof, Haaksbergen
  2. H.J. Hidding, Denekamp
  3. H. Schutte, Nijverdal
  4. J.A. Dollekamp, Nijverdal
  5. M. Hendrikse, Almelo
  6. Christy Wolda, Markelo
  7. E.C. van Steijn, Hengelo
  8. H.B. Veltkamp, Hengelo
  9. G.J.M. Vloedbeld, Wierden
10. Jannie Oudelaar-Hemmink, Njverdal
11. Johan Oude Engbert, Nijverdal
12. D. Borgmeier, Nieuwleusen
13. J. Bosch, Den Ham
14. Ton Bruns, Denekamp
15. Clint de Graaf, Wierden
16. fam. Bonsink, Almelo
17. Martien Sarink, Holten
18. Britt Wesels, Ootmarsum
19. Rolf Willemsen,  Nijverdal
20. fam. Sleyster, Rijssen