Gerelateerde items

15-12-11 | Archie 2011, de mooiste aanbouw van Twente

Architectuurcentrum Twente schrijft voor de zevende keer de publieksprijsvraag Archie uit. Deze keer zal de prijs gaan naar de mooiste aanbouw van Twente. Iedereen mag meedoen mits de aanbouw in Twente staat en niet vóór 2006 werd gebouwd.

De verbouw van de eigen woning en de uitbreiding met een aanbouw is voor veel huiseigenaren een goede optie om meer ruimte te krijgen zonder te moeten verhuizen. Extra vierkante meters aan voor-, achter- of zijkant van het huis zal het aanzien vaak drastisch veranderen. Tegenwoordig is een bouwvergunning in veel gevallen niet meer nodig, dat maakt het een stuk makkelijker. Maar dat schept ook verplichtingen want wie let er nog op de kwaliteit? Architectuurcentrum Twente gaat op zoek naar goede voorbeelden en roept iedereen op om de mooiste aanbouw aan te melden. Een vakjury nomineert de beste twintig waarna het publiek de winnaar mag aanwijzen. De mooiste aanbouw van Twente is winnaar van de publieksprijs Archie.

Wat is een aanbouw

De inzending moet voldoen aan de volgende criteria: Niet gebouwd voor 2006 (dus niet ouder dan vijf jaar). De aanbouw moet ondergeschikt zijn aan de woning en er moet een directe verbinding zijn met de woning. Let op: een dakkapel is dus geen aanbouw zoals hier bedoeld. De aanbouw mag van je eigen huis zijn maar dat hoeft niet perse. Ook de aanbouw van de buurman, van verderop in de straat of in het dorp of de stad mag worden aangemeld. Als de aanbouw maar wel in Twente staat.

Hoe inzenden

De inzending moet de volgende informatie bevatten:
- naam en adres van de inzender
- adres van de aanbouw
- naam van de eigenaar.
- functie van de aanbouw
- bouwjaar
- naam van de vormgever, ontwerper of architect
- motivatie: waarom u als inzender (of eigenaar) juist deze aanbouw de mooiste van Twente vindt
De inzending bestaat verder uit minimaal twee foto’s en een plattegrond en/of een situatietekening.

De procedure

Inzendingen moeten uiterlijk maandag 17 oktober 2011 door het Architectuurcentrum Twente ontvangen zijn. Een vakjury zal een eerste selectie maken waarna twintig genomineerden worden vermeld op deze website. De genomineerde inzendingen zullen ook van 10 november tot 10 december tentoongesteld worden op meerdere locaties in Twente. In die periode mag het publiek haar stem uitbrengen. De meeste stemmen gaan naar de winnaar aan wie de publieksprijs Archie wordt uitgereikt op donderdag 15 december.