28-05-13 | De nieuwe architect

Wat wordt de rol van de architect?

De BNA Kring Twente organiseert in samenwerking met Architectuurcentrum Twente een avond waarin architecten-met-lef laten zien dat ze het anders willen, kunnen en ook gaan doen!

Datum en aanvang

Wie: Willem Hein Schenk (voorzitter BNA) introduceert: vier architecten-met-lef....
Datum: Dinsdag 28 mei 2013, 19.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)
Locatie: Theater Concordia, Oude Markt 15, Enschede
Toegang: Gratis (opgave verplicht via BNA)
Parkeren: Van Heekgarage

Sinds enkele jaren is het aantal opdrachten aan architecten dramatisch geminimaliseerd. De bedrijfstak heeft het zwaar, erg zwaar. Willem Hein Schenk, zelf architect en directeur bij de Zwarte Hond Groningen/Rotterdam en tevens voorzitter van de beroepsgroep BNA, weet dat als geen ander. In het Financieel Dagblad spreekt de voorzitter over de marginalisering van de beroepsgroep: “Werd de architect voorheen ingezet van een eerste schets tot en met de controle van het allerlaatste detail op de bouwplaats, nu worden we vaak na het Voorlopig Ontwerp aan de kant gezet. De architect is gedegradeerd tot een schetser!”.

Volgens Schenk heeft alleen de architect met ondernemerschap de toekomst. Goede architecten hebben immers een groot oplossend vermogen. Niet alleen voor een ruimtelijk probleem maar ook voor sociale en economische problemen. Architecten zijn generalisten! Schenk: “Architecten moeten samenwerken met de andere betrokkenen in de hele keten van het project en de architect moet zichzelf opnieuw uitvinden door zich ook als ontwikkelaar, makelaar of zelfs als aannemer te manifesteren. Of je het leuk vindt of niet, je moet slim, sluw en snel zijn om te overleven!’

Programma

Willem Hein Schenk introduceert de avond, schetst de huidige situatie en biedt een blik in de toekomst, een toekomst met nieuwe perspectieven.

Schenk zal regionale voorbeelden van ondernemende architecten introduceren:

- Daan Bruggink – ORGA architect. Architect en bouwer
- Ilse Klein Brinke – I_KB architecten. Concept architect
- Sylvan van der Linde – Van der Linde Architecten. Ontwikkelende architect
- Wouter Zwerink – VDNDP. Architect met BIM Ingenieursburo

Opgave verplicht, uiterlijk vrijdag 24 mei, uitsluitend via twente@bna-kringen.nl