29-03-07 t/m 11-05-07 | Een warenhuis dat werkt

Datum en aanvang

donderdag 29 maart t/m vrijdag 11 mei 2007

Een tentoonstelling over Jan Kuyt, huisarchitect van V&D.

Het voormalige gebouw van Vroom & Dreesmann, aan de kruising van de Brammeler- en Korte Hengelosestraat in Enschede is na jaren van leegstand grondig gerenoveerd en wordt nu als Werkplein in gebruik genomen. De architect was Jan Kuyt (1884-1944), die vòòr de Tweede Wereldoorlog een groot aantal vestigingen van Vroom & Dreesmann bouwde.

Iedereen van vòòr 1970 zal het grootwarenhuis uit die tijd kennen. Om er te winkelen, even rond te neuzen, op koopjesjacht tijdens de uitverkoop of om te kijken naar de modeshows die er regelmatig werden gehouden. Wie de vele foto’s ziet die de Enschedese fotograaf Henk Brusse van de buitenkant maar ook binnen maakte, waant zich terug in de jaren vijftig. Deze en andere zwart-wit prenten zijn ruimschoots vertegenwoordigd op de tentoonstelling die het Architectuurcentrum Twente organiseert ter gelegenheid van de ingebruikneming van dit rijksmonument als Werkplein.

Wederom kunnen Enschedeërs het gebouw bezoeken na een lange periode van leegstand en opeenvolgende tijdelijke invullingen. Onder de toepasselijke titel ‘Een warenhuis dat werkt’ wordt niet alleen de geschiedenis van dit gebouw getoond maar ook de typische warenhuisarchitectuur zoals Kuyt die ontwierp voor de diverse V&D vestigingen in Nederland.

Download de pdf van de expositie