Gerelateerde items

28-01-08 t/m 24-03-08 | Expositie bouwen voor het bestuur

Een inventarisatie in Twente

In het Nederlandse architectuurdebat is ‘iconische architectuur’ op dit moment hét thema. Binnen- en buitenlandse architecten halen alles uit de kast om met hun ontwerpen de burger en de opdrachtgever te imponeren, te charmeren of het gevoel te geven erg belangrijk te zijn.
Gemeentebesturen zijn de publieke opdrachtgevers die als gevolg van de gemeentelijke herindeling de kans krijgen om hun ambtenaren en bestuurders onder te brengen in nieuwe stadhuizen. In hoeverre volgen zij als opdrachtgever de trend om hier te kiezen voor iconische architectuur.

Het Architectuurcentrum Twente heeft de stand van zaken opgenomen in onze regio. In Twente kromp het aantal gemeenten van 22 naar 14 gemeenten en dat betekende meestal verbouwen, uitbreiden of nieuwbouw. We willen het Twentse publiek deze ontwikkelingen tonen, daarom hebben wij gemeend een expositie over de gemeentehuizen van Twente te moeten maken. Van alle veertien gemeenten is een paneel gemaakt waarop de architectuur van het betreffende gemeentehuis, stadhuis of stadskantoor wordt toegelicht. De panelen die voor het eerst in de week van 5 november in de gemeenten Hellendoorn en Tubbergen werden getoond, maken vervolgens een tour langs alle overige twaalf gemeenten waar ze telkens veertien dagen geëxposeerd zullen worden. De expositie bestaat uit totaal 15 panelen, zijn 0,8 m breed en ca 2m hoog. Het zijn lichtgewichtpanelen van aluminium en gecoat papier.

Welke gemeente wint de Archi-2007?

Aan de expositie is een prijsvraag gekoppeld. Welk stadskantoor, gemeentehuis of stadhuis krijgt de meeste waardering? Die vraag wordt beantwoord door de stem van de bezoeker van de tentoonstelling. Maak een keuze uit de veertien gemeenten en bepaal wie volgens u de Archi-2007 voor het mooiste ontwerp moet krijgen. Aan het eind van de rondtour zal het winnende ontwerp bekend gemaakt worden. Onder de inzendingen zullen 20 architectuurboeken worden verloot.

Data en locaties van de expositie

28 januari tot 11 februari in de gemeentehuizen van de gemeenten Twenterand en Almelo;
11 februari tot 25 februari in het gemeentehuis van Oldenzaal en in de gemeente Rijssen-Holten in het gemeentehuis van Holten;
25 februari tot 10 maart in de gemeentehuizen van de gemeenten Losser en Haaksbergen;
10 maart tot 24 maart in de gemeenthuizen van de gemeenten Wierden en Dinkelland.

Download hier de pdf van de expositie.