Gerelateerde items

25-09-14 | Presentaties, prijsuitreiking en expositie - Nieuwe Energie in Twente

Met de opkomst van nieuwe energievormen mag de discussie over de ruimtelijke kwaliteit daarvan in de gebouwde omgeving niet achterblijven. Architectuurcentrum Twente heeft daarom het initiatief genomen om daar met het project ‘Nieuwe Energie in Twente’ aandacht aan te geven. In het project wordt op drie niveaus aandacht besteed aan de onstuitbare opkomst van alternatieve energiebronnen: kiloWatt op gebouwniveau, megaWatt op wijkniveau en gigaWatt op regionaal niveau.

Presentaties

Op 25 september staat het gebouwniveau centraal. Het eerste deel van de bijeenkomst is in de Erlenmeyerzaal in The Gallery. Hier zullen drie ontwerpers een presentatie geven over een door hen ontwikkeld woonhuis waarin speciale aandacht is voor het thema ‘Nieuwe Energie’.

Levensloop bestendige woning Maurice Beijk is eigenaar van een ‘Levensloop bestendige woning’. Samen met architect Ruud Marbus en aannemingsbedrijf Mulder ontwikkelde hij dit bijzondere project; niet alleen bijzonder in vormgeving en materiaalgebruik, maar ook vanwege de duurzaamheid en energiezuinigheid.

Passiefhuis Hans Douwes van schipperdouwesarchitectuur ontwierp het ‘Passiefhuis’ in Wierden. Een compact en modern vormgegeven woonhuis met een zeer hoogwaardig en aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik.

Insect Huis Guus Zeillemaker van Phi-architectuur heeft met het ‘Insect Huis’ een ontwerp gemaakt dat ligt op het grensvlak van architectuur en beeldende kunst. Opdrachtgever Gijs Bekhuis gaat wonen in een heus insect dat zowel in uiterlijk, constructie als in installaties geheel ontworpen is in overeenstemming met de natuur en daarmee zeer ecosysteemvriendelijk is.

Prijsuitreiking, Expositie en publicatie

Het tweede deel van de bijeenkomst vindt plaats in het Grand Café van The Gallery. Hier wordt de expositie Nieuwe Energie Kilowatt geopend, de prijswinnaar van de fotowedstrijd bekend gemaakt en zal de bijbehorende publicatie worden gepresenteerd.

In samenwerking met dagblad Twentse Courant Tubantia is een wedstrijd uitgeschreven waarbij lezers een foto konden insturen van een Twentse toepassing van nieuwe energievormen. Het Architectuurcentrum Twente deed ook zelf onderzoek naar inspirerende regionale, landelijke en internationale voorbeelden van nieuwe energievormen.

De reizende expositie NIEUWE ENERGIE KILOWATT toont een aantal inzendingen van de fotowedstrijd met uiteraard de winnaar en de eervolle vermeldingen. Daarnaast zien we enkele opvallende en inspirerende voorbeelden van nieuwe energievormen met de focus op warmte, stroom en materiaal. De resultaten van het onderzoek op het niveau van kiloWatt zijn gebundeld en voorzien van commentaar.

Stephan Schorn, lid van de programmaraad van het Architectuurcentrum Twente en lid van de Nieuwe Energie werkgroep, zal het project Nieuwe Energie in Twente toelichten en Marjan Weekhout, lid van de raad van het bestuur van Kennispark Twente, zal de prijswinnaar(s) bekend maken waarna de expositie is geopend.

Datum en aanvang

Donderdag 25 september vanaf 19.30 uur
The Gallery
Hengelosestraat 500
7521 AN Enschede

De toegang is gratis. Aanmelden via onderstaand formulier.