Gerelateerde items

15-09-15 t/m 20-10-15 | Prijsvraag en inspiratieavond 'Smalle beurs - kleine huisjes'

Geïnspireerd op het project “ongewoon wonen” dat in de jaren 80 in Almere plaatsvond en meer recent de zogenaamde “Tiny House Movement” is het Architectuurcentrum Twente op zoek naar innovatieve woonideeën, die laten zien dat ook anders gewoond kan worden, kleiner, duurzamer, creatiever. In Nederland is het bouwen aan allerlei regels gebonden. De vraag is of deze regels altijd aansluiten bij de werkelijke behoefte van de bewoners. De vraag is wat er gebeurt als deze regels opzij geschoven zouden worden. Even geen woonkeur en bouwbesluit, zouden er dan compleet onleefbare woningen ontwikkeld worden?

De opgave

De opgave voor deze prijsvraag is om een kleine, compacte en betaalbare wooneenheid te ontwerpen, waarbij op inventieve wijze wordt omgegaan met het woonprogramma, de locatie, het toegepaste materiaal, het interieur en het budget. De doelgroep voor de woning kan vrij worden bepaald om de ideevorming zo breed mogelijk te houden. Hierbij kan het gaan om een eigen ‘tiny house’, een retraite, een vakantiehuisje, een tuinhuisje, een aanbouw voor opa en oma, een boomhut, etc. De deelname is kosteloos. Inschrijving is mogelijk via onderstaand formulier tot 20 oktober 2015. Iedereen ontvangt dan het format en wedstrijdreglement.

Inspiratieavond

Het Architectuurcentrum Twente organiseert op 24 september a.s. een inspiratieavond op de locatie AKI Artez aan de Hulsmaatstraat 35 in Enschede over het onderwerp ‘Smalle beurs – kleine huisjes’. Op deze avond die begint om 19.30 uur wordt om te beginnen de film ‘Tiny’ vertoond waarin inspirerende voorbeelden uit binnen- en buitenland worden gepresenteerd.

Het Architectuurcentrum Twente is tevens op zoek naar slimme ideeën voor ‘ongewoon wonen’. Daarover gaat de ideeënprijsvraag die op deze avond wordt gelanceerd waarin amateurontwerpers en professionals worden uitgedaagd om een ontwerp te maken voor een “Tiny house”.

Presentatie inzendingen en prijsuitreiking

Alle ingediende ontwerpen zullen worden getoond op de website van Architectuurcentrum Twente in samenwerking met dagblad Tubantia. Zij worden ook gepresenteerd op 7 en 8 november tijdens het Frankenstein Festival in de Performance Factory. Een aantal weken later zal de expositie ook in de binnenstad van Enschede te zien zijn. Per indieningscategorie (Amateurs/Professionals) wordt door een onafhankelijke jury een winnaar geselecteerd. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een slotbijeenkomst in januari 2016. Per indieningscategorie wordt tevens een publieksprijs uitgereikt. In samenwerking met het dagblad Tubantia worden bewoners van Twente uitgenodigd te stemmen op de ontwerpen. Per categorie kan 1 stem uitgebracht worden. De eerste prijs voor de categorie amateurs is een tegoedbon van €1000,- voor bouwmateriaal en materieel. De eerste prijs voor de professionals is een geldbedrag van €1000,-. De publieksprijs bestaat uit een tweetal inspirerende architectuurboeken.

Inleveren ontwerpen

Essentieel bij het inleveren van je ontwerp is dat er gebruik is gemaakt van een bananendoos. Hoe deze bananendoos gebruikt is, wordt geheel aan de ontwerper(s) overgelaten: dus horizontaal, verticaal, schuin, voor of achterkant, het mag allemaal.
Sluitingstijd voor het indienen van de ontwerpen dinsdag 3 november 12.00 uur. Inleveren van de ontwerpen kan tijdens kantooruren bij het Architectuurcentrum Twente, gevestigd in het CeeCeeCenter, brouwerijstraat 20 te Enschede.