05-02-09 | Publiekspresentatie Masterclass Playtime

Datum en aanvang

Donderdag 5 februari 2009, 19.30 uur, projectbureau Hart van Zuid, Industrieplein 3, 7553 LL Hengelo.

Na eerdere masterclasses over hoogbouw, nieuwe dorpen op het zand en een nieuwe toekomst voor vliegveld Twente, heeft het Architectuurcentrum Twente voor de vierde masterclass een nieuwe opgave op een nieuwe locatie gekozen. De opdracht luidde deze keer: ontwerp een bijzonder brandpunt voor dagrecreatie in het bestaande Twentse landschap. Ofwel: maak ‘the place to be’ op een plek die nu nog leeg en saai is, maar waar straks iedereen wil zijn.

Een kleine 30 studenten hebben in drie dagen in vier groepen, begeleid door evenzoveel masters, enkele fantastische ontwerpen gemaakt voor de locatie met de coördinaten 52°18’ NB en 6°38’ OL. De Locatie ligt op het waterkruispunt van de Doorbraak en de zijtak van het Twentekanaal en heeft nu nog geen betekenis. Vlakbij ligt het dorp Bornerbroek en het nog te ontwikkelen terrein voor XL-bedrijven.

De voorbeelden die de studenten ter inspiratie voorgelegd kregen waren niet kinderachtig. Grote toeristische attractieparken, maar ook educatieve pretparken, kunstwerken of gewoon grootschalige plezierplekken in binnen- en buitenland. De te ontwerpen recreatieplek heeft zowel de betekenis van ontspanning als van inspanning en actie. Bedoeling is om een impuls voor economie èn duurzaamheid te bieden en die verder gaat dan het huidige Twentse denkraam.

De deelnemende studenten zijn afkomstig van Landschapsarchitectuur Wageningen, TU Delft,  Saxionhogescholen in Enschede en Deventer, ArteZ AKI Enschede, Windesheim Zwolle en Fontys Tilburg. Door de studenten per ontwerpgroep te mixen ontstaan boeiende kruisbestuivingen die tot verrassende resultaten leiden.

Het was aan de masters om de locatie, de opgave, die inspiratiebronnen maar vooral de deelnemers bij elkaar te brengen en hen te voeden met hun kennis, ervaring en hun enthousiasme.
Dat was wel toevertrouwd aan:
Sandra Schuit, landschapsarchitect, bureau Zijaanzicht, Arnhem
Bauke Tuinstra, architect, GDA Bauke Tuinstra Doeke van Wieren architecten, Burdaard
Hilde Blank, stedenbouwkundige, BVR adviseurs ruimtelijke ontwikkeling, Rotterdam
Wies Sanders, stedenbouwkundige, Urban Unlimited, Rotterdam