Gerelateerde items

23-09-10 | Rood-voor-Rood Twente

Datum en aanvang

Te zien in Denekamp, Gemeentehuis Dinkelland, tot 23 sept 2010 . Te zien in Goor, Gemeentehuis Hof van Twente, 23 sept - 21 okt 2010. Lezing en debat do 23 sept, 19.30 uur, Gemeentehuis Hof van Twente, Goor.

In het jargon van ontwerpers staan de kleuren rood, groen en blauw voor bebouwing, landschap en water. Rood-voor-Rood betekent dan ook niet het inwisselen van een kleurtje maar het inwisselen van bebouwing. In dit geval agrarische bebouwing voor burgerbebouwing. Architectuurcentrum Twente laat zien wat deze regeling tot nu toe heeft opgeleverd. De tentoonstelling Rood-voor-Rood is te zien in twee Twentse gemeentehuizen: in Goor en in Denekamp.

De regeling Rood-voor-Rood is destijds door de provincie Overijssel ingesteld om leegstaande agrarische bedrijfsgebouwen te slopen en te vervangen door woonhuizen. De bedoeling daarvan was ondermeer om verpaupering en daarmee ontsiering van het landschap tegen te gaan. Veel boeren zijn de afgelopen jaren gestopt met hun werk. Gebrek aan opvolging en de optredende schaalvergroting waren daar meestal de oorzaak van.

De regeling houdt in dat de sloopkosten voor de stallen gefinancierd worden uit de ontwikkelwinst van de woning(en). De eventuele meerwaarde moet dan geïnvesteerd worden in het landschap. Een flink aantal van deze Rood-voor-Rood-projecten is al gerealiseerd. In samenwerking met Architectuurcentrum Rondeel heeft het Architectuurcentrum Twente nu vijf van die projecten onder de loep genomen. Met traditionele oplossingen maar ook eigentijdse. De projecten zijn afkomstig uit verschillende gemeenten in Salland en Twente. Ze worden getoond in relatie tot het landschap en het erf waarin en waarop ze staan. Het is aan de bezoeker om te constateren of de uitwerking een bijdrage levert aan de ruimtelijke kwaliteit van het landschap; dat was immers één van de uitgangspunten van de regeling.

De inleidingen worden gegeven door:
Gerdien Smit landschapsontwerper en directeur Odin landschapsontwerpers Nijverdal
Harry ten Have tuin- en landschapsadviseur te Schalkhaar en adviseur bij Rood-voor-Rood projecten
Boudewijn Rip projectleider buitengebied bij de gemeente Enschede.

Het aansluitende debat staat onder leiding van Albert Fien stedenbouwkundige en programmaraadslid Architectuurcentrum Twente.

Rood-voor-Rood is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Hof van Twente en de Provincie Overijssel.