25-09-08 | Twents verlangen - Zelfportret Goor

Datum en aanvang

Donderdag 25 september 2008, 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur), Reggehof, De Höfte 5 te Goor

De groei van dorpen en steden is vaak een kritische aangelegenheid. We kennen allemaal de ‘witte schimmel’ uit eerdere tijden toen ondoordachte en ongebreidelde groei vaak gebruikelijk was. Tegenwoordig wordt van bestuurders, beleidsmakers en ontwerpers meer gevraagd. Kennis en inzicht bepalen de strategie die het beste past bij die stad of dat dorp. Met Goor als voorbeeld wordt vanavond inzicht gegeven in de overwegingen die een ontwerpstrategie kunnen bepalen.

Om Goor te leren kennen, geven vijf prominente inwoners hun opvattingen over hun woon-, werk- en soms ook geboorteplaats. In dit zelfportret typeren zij Goor. In korte video-interviews vertellen zij wat volgens hun hoort bij Goor en wat Goor kan missen.

De video-interviews larderen de drie inleidingen van vanavond:

Karin de Groot, landschapsarchitect bij Paridon de Groot landschapsarchitecten, vertelt over het project Rafels, Randen, Routes (een project van AtelierOverijssel) waarin de ruimtelijk kaders en de eigenaardigheden van dorpen in Overijssel werden onderzocht.

Cathelijne Vreeburg, landschapsarchitect bij Bosch en Slabbers landschapsarchitecten, focust in op Goor en zal het plan toelichten dat uitgaat van de karakteristieken van Goor.

Willem Koerse, architectuurfilosoof en auteur van het boek De grenzeloze stad, zet de boel op zijn kop met zijn stelling dat het onderscheid tussen platteland en stad is weggevallen. ‘De stad kent geen grenzen meer, kent haar grenzen niet meer, ze is grenzeloos geworden’, aldus Koerse.

De avond staat onder leiding van Piet Ziel, lid van de programmaraad van het Architectuurcentrum Twente en landschapsarchitect bij Royal Haskoning.