Gerelateerde items

13-04-17 | Circulaire economie en Twentse Kringlopen

De noodzaak om te veranderen van een lineair economisch systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd, naar een circulair systeem waarin herbruikbaarheid wordt gemaximaliseerd en waardevernietiging wordt geminimaliseerd, wordt steeds groter en maatschappelijk aanvaard. Het spreekwoordelijke roer moet om, maar wel binnen de context van de huidige realiteit.

Datum een aanvang

Datum: donderdag 13 april, Let op, aangepaste tijd: 20.00 uur
Locatie: Balengebouw, Lonnekerspoorlaan 114, 7523 JM Enschede, ingang via beneden
Toegang: gratis, aanmelden middels formulier op deze pagina

Transformatie naar een circulaire economie

Het Architectuurcentrum Twente onderschrijft het belang van de transformatie naar een circulaire economie en wil hier graag, samen met partners, aan werken om Twente voorop te laten lopen in de circulaire economie. Het is juist de maakindustrie, die in Twente ruim vertegenwoordigd is, die het voortouw zou kunnen nemen in deze transitie.

Sprekers

Op donderdag 13 april geven we het podium aan de hoofdspreker Daan Bruggink, hij is architect en oprichter van architectenbureau ORGA architecten, te Nijmegen. Hij is een voorloper op het gebied van circulair bouwen. Daan organiseert de bouw horizontaal en zorgt daarmee voor een systeemverandering naar een circulaire bouwwereld, gebaseerd op hergroeibare (biobased) bouwmaterialen, dé manier om los te komen van fossiele grondstoffen.

Naast zijn werk als architect is Daan ook voorzitter van de Adviesgroep Nieuwbouw en Renovatie BREEAM-NL bij Dutch Green Building Council. In die functie werkt hij op nationaal niveau aan het bevorderen van circulair bouwen en het beter laten aansluiten van de bouwsector bij de huidige ontwikkeling richting de circulaire economie.

Als tweede gast willen we het podium bieden aan twee promovendi aan de faculteit Engineering Technology van de Universiteit Twente, Patrick de Laat en Pieter Beurskens. Zij geven een toelichting op hun lopende onderzoek BAMB (Buildings As Material Banks), of te wel het ‘gebouw als materialenbank’.

Na de pauze willen we het woord geven aan drie voorbeelden van Twentse kringlopen:

Korte pitches worden verzorgd door:

·

Martijn Vis van BTG (Biomass Technology Group), zij zetten biomassa om in brandstoffen, energie en biobased grondstoffen.

·

Bas van der Geest, van Denimtex: Textiel/kleding recyclen tot wandbekleding.

·

En Jan Schuttenbeld, van 2R-Recycling: Recyclen van beton en metselwerk.

Zij zwengelen de discussie aan die nadien door onze gespreksleider, Harrie van Bommel, hoofddocent/onderzoeker Duurzaam Internationaal Ondernemen, aan de Saxion te Deventer, gemodereerd wordt.