Gerelateerde items

18-02-15 | Na werktijd: Leegstand en herbestemming van kerken in Twente

Zoals bij velen inmiddels duidelijk is geworden: de kerken lopen leeg. Maar wat gebeurt er met de gebouwen? De rol van de kerk en daarmee ook de van kerkgebouwen is veranderd. Van de grote kerk midden in de stad tot aan de buurtkerk: vele hebben hun oorspronkelijke functie verloren. De gebouwen hadden eens zo veel aanzien en waren een belangrijke plek waar men samenkwam. De sociale en culturele waarde van het kerkgebouw was groot. Helaas staan veel kerken nu ongebruikt te wachten op een nieuwe functie of sloop. Leegstand is nooit prettig. Het gebouw wordt niet meer onderhouden, de eigenaar weet niet wat ermee moet gebeuren en de omgeving verloedert. Toch zijn er genoeg voorbeelden waar het heel anders is gelopen. Een kerk leent zich prima als publieksruimte en de renovatie naar kantoor of woonhuis is ook niet meer ongewoon. Kerken kunnen dus wel degelijk hergebruikt worden, maar daar komt wel wat bij kijken.

Het Architectuurcentrum Twente organiseert een discussieavond waar ervaringsdeskundigen (particulier, commercieel en non-profit) en nieuwe gebruikers aan het woord komen om inzicht te geven over dit onderwerp. Vanuit diverse invalshoeken zal een beeld gegeven worden van de huidige situatie met blik op de toekomst.

Datum en aanvang

Woensdag 18 februari 2015 van 19.30 - 22.00 uur
Groothuis + Postma Architecten
In de voormalige Bethlehemkerk
Oelerweg 95, 7555 GL Hengelo

De toegang is gratis, graag aanmelden via onderstaand formulier.

Programma

19.30 inleiding: Evert Jan Krouwel, moderator
19.45 – 20.30 deel 1: Dirk Baalman – architectuurhistoricus, Het Oversticht en
Egbert Hoogenberk – architect, Taskforce Toekomst Kerkgebouwen
20.30 – 20.45 pauze
20.45 – 21.15 deel 2: Walter Olde Engberink – architect, Reliplan
21.15 – 22.00 forum: vragen en debat

Na Werktijd

De werkgroep zal het komende jaar aan de hand van diverse thema's de leegstand en hergebruik van gebouwen onder de loep nemen. De eerste bijeenkomst zal zich richten op kerken, vervolgens zullen agrarische erfgoed en onderwijsgebouwen besproken worden. Doel van deze avonden is niet alleen om te kijken naar de problematiek van leegstand, maar ook om te zien welke kansen er zijn en hoe betrokken partijen omgaan met de situatie. De bijeenkomsten zullen meer inzicht geven in de verschillende aspecten die bij het hergebruik gebouw komen kijken zoals financiën, regelgeving, behoud, architectuur en exploitatie. Het publiek heeft de mogelijkheid om tijdens deze avonden vragen te stellen aan betrokkenen.