Gerelateerde items

18-06-15 | Na werktijd: Schoolgebouwen in Twente

De werkgroep Na werktijd van het Architectuurcentrum Twente neemt in 2015 de leegstand en hergebruik van leegstaande gebouwen onder de loep. De eerste bijeenkomst was gericht op kerken, de tweede ging over de verwachte leegstand van boerderijen. De derde lezing die op donderdag 18 juni wordt gehouden gaat over leegstaande schoolgebouwen.

Datum en aanvang

Datum: donderdag 18 juni, aanvang 19.30 uur
Locatie: Bonairestraat 9 Enschede
Toegang: een vrije gift wordt zeer op prijs gesteld

De bedoeling van deze bijeenkomsten is om meer inzicht te geven in de verschillende aspecten die bij het hergebruik van gebouwen komen kijken, zoals financiën, regelgeving, behoud, architectuur en exploitatie. Het publiek heeft tevens de mogelijkheid om vragen te stellen aan betrokkenen.

C:\Users\Evert Jan\Desktop\Plein%20West%20Indie%20lagere%20school%20toen[1].jpgAls locatie voor deze lezing is gekozen voor de West Indië School die in het begin van de 20ste eeuw werd ontworpen door architect A.H. Op ten Noort. De school ligt in de West-Indië buurt aan het gelijknamige monumentale plein. Er komen op deze avond drie sprekers aan het woord die het onderwerp van deze avond van verschillende kanten belichten.

C:\Users\Evert Jan\Desktop\Plein%20West%20Indie%20lagere%20school%20nu[1].jpg- Eerste spreker is Esther Bleumink, verbonden aan BCT architecten ingenieurs en adviseurs, die ingaat op de problematiek in Enschede rondom leegstaande schoolgebouwen.

- Tweede spreker is Ludwin Budde, stedenbouwkundige, die een overzicht geeft van wat er in den lande met leegstaande schoolgebouwen mogelijk is.

- Tenslotte geeft architect Judith Lansink een toelichting op de verbouwing van de school waar we te gast zijn. Na afloop van de lezing wordt de mogelijkheid geboden om het gebouw te bekijken.

De moderatie van de avond is in handen van de historicus Evert-Jan Krouwel.