Gerelateerde items

10-09-09 | Netwerkstad 3: Hoogzit Hotel Hochsitz

Netwerkstad 3: Hoogzit Hotel Hochsitz

Datum en aanvang

Donderdag 10 September 2009, 19.30 u
Gaststätte Haarmühle, Beßlinghook 57, D-48683 Ahaus-Alstätte

In de nieuwe Cirkel van Jannink zullen alle aanwijs-, info-, gebods- en verbodsborden worden verwijderd. Hotelkamers als boomhutten krijgen een steeds wisselende plaats in de cirkel. De kamers van dit hoogzit hotel / Hochsitz Hotel zijn de kruispunten in een telkens wisselende netwerk van zwerfpaden. Tijdelijke manifestaties zoals een popconcert, een kermis of een dependance van het Rijksmuseum Twenthe zullen de stedelijke incidenten zijn. De cirkel is een plek met nieuwe contrasten tussen het stedelijke en het landelijke.

Waar houdt de netwerkstad Twente op? Naast de samenklontering van steden is er in de netwerkstad Twente sprake van een cultuurlandschap dat langzaam in een groot park verandert. Alles wordt aangeharkt, opgeschoond en bewegwijzerd. Verdwalen is haast niet meer mogelijk.

Pieter Jannink zocht met zijn ontwerpteam op de grensovergang bij Buurse naar een nieuwe invulling van het landschap, daar waar stedelijkheid in de vorm van het winkelcentrum Ter Huurne samenkomt met de natuur van het Witte Veen. Koopjesjagers en natuurzoekers treffen elkaar in een mix van Nederlandse en Duitse gewoontes. In navolging van de ploegcirkels van Jannink op de grensovergang bij Tubbergen, introduceert het ontwerpteam een hedendaagse, nieuwe landschappelijke Cirkel van Jannink met een straal van 2 kilometer en begrensd door een cirkel van windmolens. Het ontwerp richt zich op het intensiveren van het contrast tussen het stedelijke en het landelijke van de plek. Het plan hoogzit hotel hochsitz is een ontwerpend onderzoek dat niet de pretentie heeft om uitgevoerd te worden. Het plan wil vooral de discussie op gang brengen over de inrichting van het landelijk gebied in de netwerkstad Twente. De vele partijen die belangen hebben in het landschap en de stedelijke aanwezigheid daarin, drukken hun stempel op het gebied. De presentatie door Pieter Jannink en zijn team wil met alle betrokken partijen deze discussie opstarten.

Architectuurcentrum Twente heeft in de reeks vrije opdrachten aan vooraanstaande ontwerpers Pieter Jannink gevraagd een ontwerpend onderzoek te verrichten naar de uiterste grens van de Netwerkstad Twente. Eerdere ‘netwerkstad-opdrachten’ werden gegeven aan Rein Geurtsen in 2001 en Ton Schaap in 2005. Jannink, stedenbouwkundige en partner bij het bureau Must stedebouw uit Amsterdam, is van oorsprong afkomstig uit Haaksbergen. Samen met zijn projectpartners Inge Paessens en Ingrid Overkamp, onderzocht Pieter Jannink een nieuwe mogelijkheid om de innige relatie tussen stad en landschap in de netwerkstad Twente vorm te geven. Hun plan hoogzit hotel hochsitz richt zich op de voormalige grensovergang bij Buurse/Altstätte.