Gerelateerde items

20-01-11 | Netwerkstad 4: Circus Twente

Datum en aanvang

presentatie op 20 januari 2011, 19.30 uur
locatie: ‘De Horst’ (voormalige WB-gebouw), collegezaal C101, op de campus van UTwente

Wie op de kaart van Twente kijkt, ziet dat de levensader van de netwerkstad Twente wordt gevormd door de A1 en het spoor naar Duitsland. Deze corridor is al eeuwenlang een belangrijke handelsroute tussen Amsterdam en Berlijn. Opvallend is dat Enschede, de grootste stad van de Netwerkstad, niet direct aan deze corridor ligt maar daarvan gescheiden wordt door het landelijk gebied met daarin Drienerloo, de luchthaven Twente, de Lonnekerberg en het Oldenzaalse Veen. Al lange tijd circuleren er verschillende losse plannen en ideeën voor delen van dit gebied, maar er ontbreekt een integrale visie.

Daan Zandbelt heeft voor Netwerkstad 4 een spraakmakende ontwerpvisie gemaakt: Circus Twente. Het plan brengt samenhang in dit gebied en geeft Enschede een directe verbinding met de corridor. Het resultaat van de  zoektocht  laat de nog onontdekte kansen en onderlinge kruisbestuivingen tussen Hengelo, Enschede en Oldenzaal en belangrijke ingrediënten als de universiteit, de natuur, het vliegveld en de A1 zien.

Netwerkstad 4 is het vierde vrije ontwerp van een gerenommeerd ontwerper met roots in Twente waarbij het Architectuurcentrum Twente opdrachtgever is. Na Rein Geurtsen (2001, Twekkelo), Ton Schaap (2005, Borne, Almelo) en Pieter Jannink (2009, Buurse, Altstätte), is Daan Zandbelt gevraagd een visie te ontwikkelen voor een ander deel van de Netwerkstad Twente. Architectuurcentrum Twente wil met het geven van deze vrije opdrachten, de kansen en mogelijkheden – vrij van welke beperking dan ook – blootleggen om zo o.a. beleidsmakers, bestuurders en ontwerpers te inspireren. De opdrachten zijn mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Kamer van Koophandel Oost Nederland.

Daan Zandbelt (1975, Hengelo) is architect en stedenbouwkundige; hij is medeoprichter van Zandbelt&vandenBerg en is docent aan de TU Delft bij de leerstoel Stad & Regio. Zijn plan ‘Circus Twente’ maakte hij met zijn bureau en in samenwerking met Rick Bruggink, architect bij IAA architecten te Enschede.