Gerelateerde items

31-01-13 | Netwerkstad 5: Buurtlandschap Twente

Een nieuwe koers voor Twente

Over de herontdekking van het Twentse landschap

Wie: Bart Brands en Tim Snippert (Karres en Brands Landschapsarchitecten)
Datum: Donderdag 31 januari, 19.00 uur
Locatie: Gebouw De Ravelijn (hoorcollegekamer 1501), Universiteit Twente, Enschede
Toegang: Gratis

In de reeks Netwerkstad, waarin ontwerpers de vrije hand krijgen om voor een deel van Twente een nieuwe ontwikkelvisie te ontwerpen en te presenteren, wordt donderdag 31 januari het podium gegeven aan Bart Brands van Karres en Brands Landschapsarchitecten uit Hilversum. Bart wordt bijgestaan door Tim Snippert. Bart heeft zijn roots in Borne en Tim is Enschedeër en studeert aan de Universiteit Twente.

Het ontwerpduo Brands en Snippert zien in de huidige crisis een uitgelezen kans om het roer helemaal om te gooien. Stop met de ontwikkeling van Twentestad en kies voor een nieuwe koers: Buurtlandschap Twente!

In de afgelopen decennia is in Twente, net als elders in Nederland, de gelijkmatigheid, de schaalvergroting en de eenvormigheid de norm geweest voor ruimtelijke ontwikkelingen. Zonder zich iets aan te trekken van de aanwezige diversiteit in landschap en geologie is aan iedere stad en aan ieder dorp een uitwisselbare vorm van uitbreiding gegroeid. Voor het typische Twentse landschap is een zee aan laagbouwwoningen teruggekomen. De vraag was tot nu toe groter dan het aanbod, maar nu de vanzelfsprekendheid van verkoop is weggevallen, zal de gebruiker weer centraal komen te staan. Laat dit het moment zijn dat de kwaliteiten van het landschap van Twente worden gebruikt als fundament voor nieuwe ontwikkeling.

Welke Twentse landschappelijke kwaliteiten willen Bart en Tim inzetten om het natuurlijk evenwicht tussen stad en land weer te herstellen. Niet door het blijven plakken aan individuele steden, maar door regionale ontwikkeling moet Twente uitgroeien tot één groot buurtlandschap waar stad en landschap elkaars kwaliteiten benutten. Binnen dit regionale netwerk is elk individu of collectief een ontwikkelaar waardoor kleinschaligheid en verscheidenheid weer centraal komen te staan. Langzame stedenbouw zorgt voor de geleidelijke ontwikkeling van Twentse landschap tot een samenhangend regionaal netwerk van stad en landschap.

Zoals gebruikelijk bij presentaties van het project Netwerkstad zal de ontwerper een reactie krijgen van een opponent. Berno Strootman van Strootman Landschaparchitecten uit Amsterdam zal een kritische reflectie geven op het plan ‘Buurtlandschap Twente’.

Programma

19.00 uur zaal open graag met koffie en thee (voor de zaal)

19.30 uur aanvang opening door Peter van Roosmalen

19.35 uur inleiding moderator Hans van den Dobbelsteen

19.40 uur Bart Brands

20.40 uur pauze graag met koffie en thee (voor de zaal)

21.00 uur reactie Berno Strootman

21.20 uur discussie met het aanwezige publiek

21.45 uur einde bijeenkomst

Netwerkstad 5 is het vijfde vrije ontwerp van een gerenommeerde ontwerper met roots in Twente waarbij het Architectuurcentrum Twente opdrachtgever is. Na Rein Geurtsen (2001), Ton Schaap (2005), Pieter Jannink (2009) en Daan Zandbelt (2011) is nu Bart Brands gevraagd een visie te ontwerpen voor weer een ander deel van Twente. Architectuurcentrum Twente wil met het geven van deze vrije opdracht, de kansen en mogelijkheden – vrij van welke beperking dan ook – blootleggen om zo burgers, beleidmakers, bestuurders en ontwerpers te inspireren.