08-04-13 t/m 25-09-13 | Markering Ontbreekt, expositie en minisymposium

Museum TwentseWelle en Architectuurcentrum Twente nodigen u uit voor de expositie en het mini symposium Markering Ontbreekt.

Datum en aanvang

Minisymposium: 8 april 2013, 14.00 uur
Expositie: 9 april t/m 25 augustus
Locatie: TwentseWelle, Het Rozendaal 11, Enschede

Het langlopende project ‘Sound Horn’ van fotograaf Theo Baart gaat over stedelijke regio’s die een glorieus industrieel verleden achter zich hebben. Nu zoeken die regio’s de weg naar herstel. Hoe gaat dat? Hoe verwerken die gebieden het verlies van hun industrieel bestaan? Wie heeft er deel aan het herstel en wie niet? ‘Markering ontbreekt’ is een onderdeel van dit project en gaat over Almelo, Hengelo en Enschede.

Baart laat zien hoe een stedelijk landschap in transitie eruit ziet. Hij combineert dat met een reisverslag waarvoor hij een groot aantal personen interviewden die een band hebben met hun regio. Hun input is onderdeel van het project en kan richting geven in dit veranderingsproces. Wellicht dat dit soort regio’s met deze specifieke ervaring eerder in staat zijn een antwoord te vinden op de gevolgen van de economische crisis, demografische krimp en een armer wordende overheid, dan regio’s die nog nooit met stagnatie geconfronteerd zijn.

Sound Horn is een internationaal project van Theo Baart dat uit meerdere etappes bestaat. Hij startte eerder in de stad Rochester (New York, VS) waar het dramatische verval van de Kodak Company de stad in een noodgedwongen transitieperiode bracht. Na Twente volgen nog andere etappes met studies van het Britse Newcastle-Upon-Tyne en het Duitse Wuppertal. Het project wordt afgerond met een boekpublicatie eind 2014.

In de TwentseWelle te Enschede worden vanaf 8 april de eerste twee etappes Rochester en grootstedelijk Twente van dit werk in uitvoering getoond. Bij de tentoonstelling verschijnt een gratis krant Markering Ontbreekt.

Download hier de uitnodiging