Gerelateerde items

14-01-09 t/m 16-01-09 | Masterclass: 52.18 NB 6.38 OL - Playtime

Datum en aanvang

wo 14, do 15 en vr 16 januari 2009 in Enschede

Het is zomer en je wilt met je vrienden feesten. De zon schijnt en je wilt lekker relaxen. Het weer is goed en je wilt genieten. Eigenlijk wil je naar de zee, het strand en in de zon zijn. Waar kun je dan terecht in Twente?

Hoe maak je 'the place to be'?

Dit is de uitdaging die in de masterclass ‘Playtime 52,18 NB / 6,38 OL’ beantwoord gaat worden. Hoe geef jij invulling aan een gebied in Twente waar water, zon en ruimte de kans krijgen. Een plek die nu nog leeg en saai is, maar waar straks iedereen wil zijn. Het Architectuurcentrum Twente organiseert voor de vierde keer een masterclass voor studenten van uiteenlopende ontwerpdisciplines, zoals landschapsarchitectuur, stedenbouw en kunstzinnige vormgeving. De Masterclass vindt plaats op wo 14, do 15 en vr 16 januari 2009 in Enschede. Op do 5 februari 2009 worden de resultaten voor het publiek gepresenteerd en is er een discussiebijeenkomst voor belangstellenden en voor belanghebbenden.

Wat is een Masterclass

Gedurende drie dagen werken studenten van verschillende disciplines in groepen aan een concrete ontwerpopdracht. Tijdens de Masterclass zullen zogenaamde Masters (ervaren ontwerpers landschapsarchitectuur, stedenbouw en architectuur) regelmatig aanwezig zijn om de ontwerpteams te coachen. Inspirerende lezingen van de Masters zullen ook onderdeel zijn van de Masterclass. De ontwerpresultaten worden in de slotmanifestatie gepresenteerd aan publiek, waarbij ook bestuurders en ambtenaren van de betrokken gemeenten aanwezig zullen zijn.

Wat is het thema

De deelnemers aan de Masterclass wordt gevraagd mee te ontwerpen aan de toekomst van Twente. Wonen, werken en recreëren worden vaak in een adem genoemd. Aan ideeën voor woon en werklandschappen geen gebrek. Maar welk nieuw vormgegeven landschap, groen, blauw of rood, in Twente zal de mens verleiden tot aangenaam verpozen. Krijgen we in Twente een tweede Efteling, of een variant op het Eden project in Cornwall of kunnen we binnenkort op safari…
Dromen en verlangens van jonge ontwerpers kunnen gestalte krijgen tijdens de Masterclass ‘Playtime 52,18 NB / 6,38 OL’.

De opdracht

Kort gezegd luidt de opdracht: ontwerp een bijzonder brandpunt voor dagrecreatie in het bestaande Twentse landschap. Voor deze ‘Playtime 52,18 NB / 6,38 OL’-opdracht is een locatie gekozen, die relatief leeg is en zonder betekenis, vlakbij de ‘Zijtak van het Twentekanaal’, gelegen op 52,18 Noorderbreedte / 6,38 Oosterlengte, vandaar de naam. Overige nabijgelegen Twentse ingrediënten zijn het esdorp Bornerbroek, boerenerven, een snelweg, lanen en een zandwinplas. Op de achtergrond verrijst een regionaal bedrijventerrein voor XL-bedrijven. Resultaat van de 3 ontwerpdagen is een ontwerpconcept voor een nieuwe (ruimtelijke) vorm van dagrecreatie. Met daarbij ontwerpideeën (schetsen, maquettes, collages etc.) op verschillende schaalniveaus om het concept te verbeelden. Landschap, stedenbouw, architectuur, kunst, verkeer, alles kan ingezet worden als middelen om ‘playtime’ vorm te geven. Ook het gedroomde programma (ontmoeten, feesten, sport, dag/nacht, seizoen, tijdelijk/permanent, sensatie, romantiek) is onderdeel van de ontwerpopgave.

Voor wie

De Masterclass is bedoeld voor studenten met al enige ontwerpervaring (2e - 3e jaars) van deze opleidingen:
• Wageningen Universiteit
• Hogeschool Van Hall Larenstein
• Technische Universiteit Delft
• Technische Universiteit Eindhoven
• Saxion afdeling Bouwkunde, Planologie en Stedenbouwkundig ontwerpen Enschede en Deventer
• Academies voor Bouwkunst Arnhem, Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Maastricht
• ARTeZ AKI Enschede
• Münster School of Architecture
• NHTV Urban Design Breda
• Windesheim afdeling Bouwkunde Zwolle

Wie zijn de Masters

Als Masters zijn uitgenodigd:
Sandra Schuit landschapsarchitect, bureau Zijaanzicht, Arnhem
Bauke Tuinstra architect, GDA Bauke Tuinstra Doeke van Wieren architecten, Burdaard
Hilde Blank stedenbouwkundige, BVR adviseurs ruimtelijke ontwikkeling, Rotterdam
Wies Sanders stedenbouwkundige, Urban Unlimited, Rotterdam

Wat levert het op

Meedoen aan een Masterclass is een uitgelezen kans om kennis te maken met werk- en denkwijzen van andere ontwerpdisciplines, en om kennis te maken met ontwerpers van aam, met veel praktijkervaring. Ook leer je samenwerken aan een uitdagende concrete ontwerpopdracht onder tijdsdruk. De presentatie van het ontwerp aan publiek op de slotmanifestatie op 5 februari 2009 is een waardevolle afronding van de ontwerpopdracht. En verder worden het zoals ook in voorgaande jaren drie boeiende, inspirerende en gezellige ontwerpdagen.

Aanmelden en kosten

De kosten voor verblijf (logies en alle maaltijden) worden vergoed door het Architectuurcentrum Twente. Tekenmateriaal, kaarten, literatuur etc. zullen ter plekke aanwezig zijn. Ook bezoek aan het plangebied zal door het architectuurcentrum worden georganiseerd. De reiskosten naar en van Enschede zijn voor eigen rekening.

We hopen dat we je enthousiast hebben gemaakt voor Masterclass Playtime 52,18 NB / 6,38 OL. Zijn er nog vragen, neem dan contact op met Peter van Roosmalen, coördinator van het Architectuurcentrum Twente, tel. 053 483 7985. Meld je snel aan, want vol=vol.