Gerelateerde items

27-11-11 | Film en Architectuur: John Lautner in beeld

Datum en aanvang

Zondag 27 november, 13.30 uur.
Concordia, Oude Markt Enschede
Prijs: € 10,- , pashouders Concorida € 8,-

Na een aantal eerder successen organiseert het Architectuurcentrum Twente in samenwerking met Concordia dit jaar weer een filmprogramma in de cyclus Film en Architectuur. In deze filmcyclus worden de relaties tussen architectuur en film nader onderzocht en uiteengezet. Deze keer worden twee bijzondere documentaires over John Lautner getoond: 'The Spirit in Architecture' (1991) van Bette Jane Cohen en 'Infinite Space' (2008) van Murray Grigor.

De architect John Lautner staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur. Zijn dramatische en fotogenieke ruimtes zijn veelvuldig gebruikt als filmdecor, van James Bond tot the Big Lebowsky en recentelijk in A Single Man. In een middagprogramma worden twee bijzondere documentaires over Lautner getoond: 'The Spirit in Architecture' (1991) van Bette Jane Cohen en 'Infinite Space' (2008) van Murray Grigor. Hoewel er deels dezelfde werken getoond worden zijn er opvallende verschillen in de beide hommages aan Lautner.

De films worden ingeleid door Bette Jane Cohen (regisseur van The Spirit in Architecture) en de Amsterdamse architect Jan-Richard Kikkert. Kikkert is onder andere lid van de Raad van Advies van de John Lautner Foundation. Hij bezocht in 2005 het Sheats-Goldstein huis en was dermate onder de indruk dat hij, na aanmoediging van Artez Academie van Bouwkunst directeur Ko Jacobs, besloot de resterende 99 werken traceren en te bezoeken. Afgelopen zomer sprak hij op uitnodiging van de Northern Michigan University in Lautner's geboorteplaats Marquette waarmee de cirkel rond was.