Gerelateerde items

19-04-02 t/m 27-04-02 | Film en Architectuur: tweede editie

Datum en aanvang

Gehouden op 19/20 en 26/27 april 2002

Concordia Cinema en Architectuurcentrum Twente organiseren in de laatste weekenden van april voor de tweede keer vertoningen van films waarin architectuur een hoofdrol, dan wel een onmiskenbare bijrol vervult. Voor 2002 staan de volgende films op het programma:

Things To Come van William Cameron Menzies. GB 1936, op vrijdag 19 en zaterdag 20 april.

Le Mépris van Jean Luc Godard. Frankrijk/Italië 1963, op vrijdag 26 en zaterdag 27 april.


Inleidingen

- 1e weekend: Piet Ziel, stedenbouwkundige van de gemeente Almelo gaf een inleiding vanuit een persoonlijke perspectief over de Twentse stedenbouw voor de komende honderd jaar.
- 2e weekend Jan Stegink, architect te Zaanstad/Enschede, hield een lezing over Casa Malaparte en zijn bewoner.


Informatie

De film “Things to Come”, deze Engelse science fiction-film uit 1936 is een treffende verfilming van H.G. Wells’ weergave van de toekomst. Wells, die zelf het script schreef, vroeg zich begin vorige eeuw af wat de komende honderd jaar de mensheid zou opleveren. Hij bouwde het verhaal rond twee hoofdfiguren: Raymond Massey speelt de leider van een nieuwe wereld, de rol van een dictatoriale heerser in oorlogstijd wordt vertolkt door Ralph Richardson. Regisseur W.C. Menzies maakte met Things to Come een afstandelijke, maar interessante film, met name door de decors en de visualiserende muziek. Regie: William Cameron Menzies. GB 1936. 108 min. Met Raymond Massey, Ralph Richardson, Ann Todd.
De film “Le Mépris”: Een Franse schrijver in Rome laat zich door een Hollywood-producent strikken voor commerciële aanpassingen in een scenario voor een Odyssee-verfilming. Eén van Godards meest uitgebalanceerde en door de jaren heen minst gedateerde films. Het script is van Le Mépris (De verachting) is gebaseerd op het boek ‘Il Disprezzo’, 1954, van Alberto Moravia. Het huis Casa Malaparte lijkt hierin als decor voor het verhaal te figureren. Curzio Malaparte dichter, schrijver en oorlogscorrespondent en vriend van Moravia is de mysterieuze personage die dit misschien wel mooiste huis in de wereld bewoont. Dit leidt tot Godards keuze om de derde episode van zijn film af te laten spelen in en rond dit huis.
Regie: Jean Luc Godard. Frankrijk/Italie 1963. 103 minuten. Met Brigitte Bardot, Michel Piccoli, Jack Palance, Fritz Lang.


Organisatie   

Het Architectuur en Film festival is een samenwerking tussen Concordia Cinema en Architectuurcentrum Twente.


Bezoekers   

Totaal hebben 160 personen het festival bezocht.