Gerelateerde items

03-03-13 | Film en Architectuur: Mission statements

Locatie: Concordia Cinema, Oude Markt in Enschede

Tijd: 15.30 uur

De film ‘Mission Statements’ van Jord den Hollander wordt vertoond. Jord verzorgt zelf de inleiding en licht de film toe.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken nam in 1991 een gewaagd besluit: het liet toonaangevende architecten een aantal bijzondere ambassades bouwen. De promotie van Nederlandse architectuur in het buitenland stond daarbij voorop. Tegelijkertijd was het bedoeld als visitekaartje voor de Nederlandse cultuur.

Zo staat de ambassade in Berlijn - ontworpen door Rem Koolhaas - met glazen wanden en vloeren, voor transparantie. Bij de ambassade in Addis Abeba, gebouwd in de stijl van de ondergrondse kerken in Noord-Ethiopië, was een waterbassin op het dak gepland. Dat lukte niet, maar nu zorgt een polderreliëf op het dak voor de Nederlandse ‘touch’.

Nu, iets meer dan twintig jaar later, onderzoekt architect en filmmaker Jord den Hollander in zijn film Mission statements de vier meest spraakmakende ambassades.

Den Hollander reisde af naar Addis Abeba, Berlijn, Maputo en Paramaribo om de resultaten van de architectonische zendingsdrang te bekijken en geeft terloops een kijkje in het diplomatieke leven. Ambassadeurs vertellen over gordijnen tegen de inkijk, de bijzondere lichtval waardoor ‘de gang wel wat smal wordt’ en showen de vluchtweg. ‘Hiervoor moet je drie meter naar beneden springen, maar dat hoort bij de functie’, aldus de diplomaat laconiek.

Entrée: €9,00
Studenten en scholieren krijgen €1,00 korting
Concordia pashouders krijgen €2,00 korting

Klik hier om kaarten te kopen voor de film

Kijk voor meer informatie over de film op www.missionstatements.nl